Draait het Pieten-debat wel echt om de kinderen?

Isa van Waardenberg 13 nov 2019 / 10:06 uur

De tegenstanders van Zwarte Piet doen dit, de tegenstanders van Roetveegpiet doen dat.. zijn we na vier jaar nog steeds niet klaar met de discussie?

In het artikel ‘Voorstanders traditionele piet komen met eigen Sinterklaas-serie’ van 11 november staat dat de tegenstanders van de Roetveegpiet een eigen organisatie hebben gesticht en met een eigen kanaal op YouTube hun eigen Sinterklaasjournaal gaan maken, genaamd ‘De staff van Sinterklaas’. Hierin komen wel Pieten voor die zwart geschminkt zijn. Dit doen ze, omdat ze willen dat het Sinterklaasfeest precies zo blijft als het vroeger was, toen zij nog in Sinterklaas geloofden en toen er natuurlijk wél Zwarte Pieten bij het Sinterklaasjournaal waren. Hiermee zeggen ze eigenlijk dat het alleen gaat om hun eigen nostalgie-gevoelens. De organisatie zegt ook dat het volgend jaar een eigen Sinterklaasintocht wilt houden voor de mensen die de originele Zwarte Piet willen hebben, want bij de intocht gaat het blijkbaar vooral om Zwarte Piet en niet om Sinterklaas. Kan het net zo goed de Zwarte Pietentocht genoemd worden.

Een argument wat veel voorkomt bij de Zwarte Pieten-discussie is dat het ‘verwarrend is voor kinderen’. Toch zijn het altijd de volwassenen die dat zeggen en heb ik nog nooit een kind (dat nog gelooft in Sinterklaas) echt verward gezien over de Roetveegpieten. Een kind maakt het echt niet uit of de Piet zwart is of roetvegen heeft: zij zien gewoon iemand in een kostuum en associëren dat met snoep en cadeaus. En als het de kinderen niet uitmaakt, waarom zou je er dan geen Roetveegpiet van maken? Zeker als de enige tegenargumenten zijn gebaseerd op de nostalgie-gevoelens van mensen die het feest toch niet meer vieren. Het is een kinderfeest, dus waarom wordt er zoveel gelet op de meningen van de volwassenen?

Het enige echte nadeel van de Roetveegpieten is de mogelijkheid dat kinderen sneller hun oom herkennen onder de lichte schmink tijdens de intocht. Gelukkig zijn deze ooms vast wel verstandig genoeg om niet met hun gezicht zichtbaar te zijn voor hun eigen kleine neefjes en nichtjes: is dat probleem ook mooi weer opgelost!

Dan kunnen we nu eindelijk een einde maken aan deze discussie en gewoon overal in Nederland de Roetveegpiet aannemen. Dan is nu de grootste zorg voor Sinterklaas weer wat het altijd is geweest: wat moet ik nou in vredesnaam voor mijn kinderen kopen?

Reageer op artikel:
Draait het Pieten-debat wel echt om de kinderen?
Sluiten