Uit je hoofd

Imka Meuwese 10 nov 2019 / 11:27 uur

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen maar liefst 95% van de tijd in hun hoofd zitten. Dit teveel in het hoofd zitten, teveel denken, is de grootste boosdoener en de oorzaak van vele ziektes en (psychische) problemen. Het laat ons piekeren, zorgt voor onzekerheid, geeft ons allerlei angsten, twijfels en zorgen. Het leidt tot stress, burn-outs, depressies etc. Ik was hierin geen uitzondering tot ik ruim 4 jaar geleden aan mezelf ben gaan werken, noodgedwongen, want ik leed er echt onder. Ik kon het denken soms gewoon niet stoppen en lag dan nachten wakker, de “uit-knop” was nergens te vinden en dit leidde uiteraard tot allerlei klachten.

Helaas werd ik dit jaar wederom geconfronteerd met deze valkuil, die blijkbaar altijd op de loer blijft liggen. Het was voor mij dé (herhaal)les van 2019 want zo bekijk ik de dingen die je tegenkomt in het leven. Ik zie ze veelal als leermomenten om oude, negatieve patronen op te kunnen ruimen. Nu is deze specifieke les helaas een les die voor velen geldt vrees ik want massaal zitten we dus blijkbaar te veel in ons hoofd. We mogen minder denken en meer gaan voelen, vanuit het hart leven.
Een van de beste manieren om dit te bereiken is naar mijn ervaring doormiddel van mindfulness en meditatie. Het fijne hiervan is, dat je dit altijd en overal kunt doen. Je hoeft er niet voor naar de sportschool of naar een vereniging. Het kan gewoon hier en nu; in de trein, op de bank, op de fiets, terwijl je stofzuigt of tv kijkt. Probeer het ter plaatste eens, terwijl je deze column leest, en maak er een kleine oefening van. Even heel bewust weggaan uit je hoofd, afzakken naar beneden met je aandacht, nu door je keel…nog lager en zo met je focus naar je hart gaan. Het kan helpen om je hand op je hart te leggen zodat je weet waar je met je aandacht heen moet gaan. Ga naar de stilte, in je hart, je op je ademhaling richten is een goed hulpmiddel om deze stilte sneller te bereiken.

Al de drukte en de chaos van het hoofd even loslaten, dat hoofd dat vaak zo vol met vragen zit. Kies in plaats daarvan voor de stilte van het hart en het zal een verademing zijn, ondanks dat dit in het begin mogelijk vreemd voelt. Dat komt omdat je zo gewend bent geraakt aan de constante drukte in die bovenkamer dat het bijna onbewust een verslaving is geworden. Maar de antwoorden op al de vragen die door je hoofd spoken liggen in je hart. Je vindt er bovendien troost, wijsheid, liefde en acceptatie. Luister vaker naar je hart want dat klopt!

Reageer op artikel:
Uit je hoofd
Sluiten