Een rokertje of een kiepertje?

Jan Slingerland 6 nov 2019

Cremeren of begraven? Ik ben er nog steeds niet uit! Als het begraven wordt, dan wel graag in een kist van sloophout gemaakt door de Nederlandse ontwerper Piet Hein Eek, bekend van de sloophout meubelen. Grapje natuurlijk, want als zo’n kist er al zou zijn, dan is hij vast niet te betalen. Maar een kist van sloophout zou ik prima vinden. Geen dure eiken kist met koperen handvatten voor mij. Hergebruik van materialen is tenslotte goed voor het milieu! Je neemt natuurlijk wel ruimte in beslag. Dat is dan weer een nadeel.

Cremeren dan maar? Ik kan nog steeds niet wennen aan het idee dat je de oven in gaat. Inmiddels heb ik een aantal crematies meegemaakt. Op zich spreekt een crematie mij wel aan. De kist op een podium omringt door mooie bloemen. Je foto op de kist of met andere foto’s met een beamer op een muur geprojecteerd. Je favoriete muziek, de kaarsen en de woorden die gesproken worden door de nabestaanden. Tot slot lopen de genodigden, onder begeleiding van mooie muziek, langs je kist voor een laatste groet. En als laatste de familie. Mooi hoor! Meestal hou ik het niet droog bij crematies! Bij begrafenissen trouwens ook niet! Bij een crematie mag mijn as uitgestrooid worden over zee. Maar dan ook alles hè! Niks bewaren in een urn, hangertje of wat dan ook.

Bij een begrafenis komt het moment dat je wordt neergelaten in je graf. De woorden die worden gesproken komen, omdat je in de buitenlucht staat, niet altijd goed tot z’n recht en dat is jammer. Je wordt afgeleid door de geluiden van het leven dat doorgaat. De mooie bloemen, zorgvuldig gekozen, liggen er na een paar dagen al verlept bij. Het geeft zo’n graf een trieste aanblik. Meestal duurt het ook een tijdje voordat er een steen geplaatst wordt.

Ik heb mijn uitvaart nog niet geregeld. Het zou wel moeten, zodat mijn vrouw en kinderen weten wat mijn wensen zijn. Het blijft natuurlijk een lastig onderwerp. Lang geleden heb ik het wel op papier gezet, maar dat document is inmiddels achterhaald. Van de genodigden van toen zijn er helaas al veel overleden. Toch maar weer eens aan beginnen. Wordt het een rokertje of een kiepertje? Ik weet het nog steeds niet! En jij?