Het drama van het begaafde kind

Louis Sommeling 22 okt 2019

Begaafde mensen kunnen soms heel goed voor anderen zorgen, terwijl ze hun eigen behoeften niet kennen. Steunpilaren voor anderen zijn zij vaak, maar in hun eigen binnenste voelen zij zich leeg, piekerend en druk, druk, druk. Dat is een veel voorkomend drama van het begaafde kind.
Het is gevaarlijk niet te weten wie je zelf bent wanneer je een relatie wilt aangaan: hoe moet je reageren wanneer het intiemer wordt, wie ben je immers zelf.
Het is ook moeilijk om rustig alleen te zijn, want de kunst van het alleen zijn wordt alleen verstaan door hen die in zichzelf geankerd zijn.
In je rijke karakterstructuur kwamen zulke fijne gevoelsnuances en gedachten op dat ze door je ouders niet herkend werden en dus niet beantwoord. Als heel klein kindje heb je vaak een ontzagwekkende diepe liefde gevoeld, zuiver en puur, met name voor je moeder of soms voor een vader. Je moeder ontving je liefde, je streling, genoot en er zo van onder de indruk, dat haar eigen behoeften naar boven kwamen (ze is immers ook maar een mens met haar behoeften en als haar eigen man ook nog wegloopt….). Die gaten in het bestaan van anderen wil je dan vullen, maar daar zijn je schouders nog niet op gebouwd.
Als kind ga je dan snel denken dat je eigen gevoelens geen bestaansrecht hebben, vreemd zijn of stom of belastend en je gaat je schuldig voelen. Je wordt heel goed in het opsporen van eigen tekortkomingen. Je gaat voor anderen teveel zorgen om tenminste nog wat zelfgevoel over te houden. Je ontwikkelt je eigen behoeften te weinig, je kent die slecht.
Veel krachtige jonge mensen die uit balans raken, herkennen zich gemakkelijk in deze constellatie die zo treffend ‘het drama van het begaafde kind’ is genoemd.
” De rillingen lopen over mijn rug; ik herken mijzelf precies in wat je nu uitlegt”, zei iemand eens tegen mij. Deze herkenning raakt des te meer omdat meestal gedacht wordt dat niemand je begrijpt. Heimelijk ga je er nog steeds van uit dat je zo bijzonder bent dat je eigenlijk niet te helpen bent. Je bent zelf van oorsprong heel sensitief en krachtig, je bent lief en begaafd.
Wordt jouw drama eenmaal doorzien door jou, dan blijkt de groeikracht in jezelf die loskomt enorm en ontdek je in jezelf je eigen innerlijke moeder of vader.