Doe zelf hormonaal, man!
Dat vraag ik u af. Is er iets veranderd sinds Foekje Dillema. Huh? Wie? De rivale van FBK medio 20e eeuw, die haar eraf zou lopen, ware het niet dat er twijfels waren over hormonen. Ze is dus de equivalent van de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya. Tweevoudig olympisch kampioene, maar moet van de IAAF testosteron verlagende medicijnen slikken.
Het zijn geen anabolen, geen doping. Geen hulpstukken of prestatieverhogende astmapufjes, maar haar natuurlijke hormoonhuishouding. Waarom is het concurrentievervalsend? Ze heeft het toch van zichzelf? Er is toch ook geen verbod op langere benen, een soepeler bekken of grotere voeten?
De voetballer die bovengemiddeld serotonine aanmaakt en daardoor balverliefd is, moet die aan de pil? De rechtsback die teveel dopamine in zijn bloed heeft en daardoor snel overheen kan zetten bij een eigen doelpunt dan? Oneerlijk? De aanvoerder, een alfamannetje, moet die verplicht bètablokkers, waardoor hij minder gemotiveerd raakt? Is het fair als de reserve op de bank van nature meer melatonine aanmaakt en tijdens de slaapverwekkende wedstrijd gauw indut, verkwikt ontwaakt en als invaller 2 x scoort? Allemaal lichaamseigen stoffen.
Iemand met een groot ruimtelijk inzicht verplicht met een zonnebril spelen? Iemand met een neusje voor de goal infecteren met een verkoudheidsvirus? Tweelingen niet in 1 team, omdat ze elkaar feilloos aanvoelen en blind weten te vinden?
Accepteer dat de ene mens van het een meer heeft dan een ander en dat je met minder van nature aanwezige hormonen het verschil kan maken in betere motoriek, koersinzicht, trainingsarbeid, voeding- en slaapschema’s. Of je eigen kenmerken (korte spieren/lange spieren, grote longinhoud, betere doorbloeding, uitstekende vochtregulatie en spijsvertering etc.) extra benutten.
Raar dat je van een vrouw vraagt zichzelf iets aan te doen, op straffe van uitsluiting, vanwege lichaamseigenschappen. Nog vreemder dat uit onderzoek blijkt dat meer vrouwen dan mannen het standpunt van de IAAF steunen. En dat het meer mannen zijn die reageren op de constatering dat ze meer testosteron aanmaakt dan haar concurrentes met: “Nou, en?”.
De emancipatie in de samenleving nadert dus op dit punt een kantelmoment. Mannen die empathischer zijn en vrouwen die het bij een tribunaal zoeken. De groei van deze ontwikkeling moet niet doorschieten natuurlijk. Groeihormoonremmers zijn niet lichaamseigen. Maar worden wel gemaakt. Door Bayer. Toevallig ook sponsor van atletiek en de Paraspelen….