Stahlhelm

Jan Keuken 3 jun 2019

Stahlhelm

Ik heb een fascinatie voor Duitse oorlogsmonumenten en begraafplaatsen. Als ik voor werk of vakantie in Duitsland ben, stop ik vaak even tijdelijk op zo’n plek. Of zoals de Duitsers het noemen, een Denkmal.
Thuis heb ik een Duitse helm, een zogenaamde ‘Stahlhelm’. Er zit een gat in. Qua kleur is deze geschiedenis inmiddels ‘Fall Gelb’ verworden tot ‘Fall Roest’
Misschien heeft de eigenaar van de helm de oorlog overleeft, misschien ook niet.
Maar altijd als ik een ‘Denkmal’ bezoek, denk ik; Misschien leefde de eigenaar van de helm wel in dit dorp.
Het interessante aan de helm is, dat de betekenis voor verschillende personen in verschillende tijdperken zo kan veranderen.
Voor mijn oma was de helm het symbool van verdrukking en oorlog. Zij had er waarschijnlijk weinig moeite mee gehad als de helmdrager de helm nog droeg toen het gat ontstond.
Bij de oma van de soldaat kwamen er misschien wel herinneringen aan die andere oorlog, ruim 20 jaar eerder naar boven. De ‘Stahlhelm’ was immers ingevoerd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar voor haar had de helm weer een hele andere betekenis dan voor mijn oma.
Bij mij thuis dient de helm inmiddels als decoratie.
Na de oorlog, ging mijn opa naar Nederlands-Indië. Gelukkig overleefde hij de Politionele acties, en heb ik hem nog goed gekend. Hij praatte er overigens nooit over.
Zijn uniform was voor mijn oma waarschijnlijk een bron van trots. De vraag is echter wel hoe de opstandelingen van TNI tegen datzelfde uniform aankeken, waarschijnlijk totaal anders als mijn oma.
Laten we oppassen om achteraf te oordelen over goed en kwaad. Soms ligt het heel erg duidelijk, maar nog vaker is het niet zo zwart of wit. Meestal grijs, in dit geval; Feldgrau.