Pensioen en Europese verkiezingen op 23 mei 2019

Cees Freeke 25 mrt 2019

Het beste pensioenstelsel ter wereld – volgens de Global Pension Index – moet op de schop, althans dat vindt de politiek. In 2015 bepaalde staatssecretaris Jetta Klijnsma dat in 2020 het nieuwe pensioenstelsel geboren moet worden.
De ‘doorsneepremie’ wordt vervangen door de ‘individuele rekening’. De doorsneepremie is op zichzelf niet apert onredelijk en betreft een mix van plussen en minnen van allerlei solidariteit, bijv. gendersolidariteit. Bij de individuele pensioenrekening zullen vrouwen voor eenzelfde pensioenomvang meer pensioenpremies hebben in te leggen omdat de vrouw gemiddeld zes jaar ouder wordt dan de man.
Rutte in 2017: ‘Ik wil ook dat mensen hun pensioenpot kunnen gebruiken om hun huis af te lossen.’ Adviseren tot oneigenlijk gebruik derhalve, stelt mr. Cees Freeke. Kennelijk ingegeven door de EU dat onze hypotheekschuld van 650 miljard euro verafschuwt.
De zwangerschap van het nieuwe stelsel zal in 2019 met enorme pijnen en misselijkheid gepaard gaan. De sociale partners, werknemers- en werkgeversorganisaties, treden als kraamverzorgsters op en hebben hun specifieke wensen hoe het nieuwe stelsel eruit moet zien. Mogen mensen met zware beroepen eerder met pensioen? Met een índividuele rekening zullen zij dat zelf moeten bekostigen.
Over de verkiezingen voor het Europese parlement op 23 mei 2019 verklaarde Rutte in Buitenhof onomwonden dat deze verkiezingen ‘minder relevant‘ zijn. Dat is daarom reeds onjuist, omdat het kabinet de Europese pensioenrichtlijn heeft geaccepteerd welke richtlijn een rechtsgrondslag voor de Europese Commissie behelst om maatregelen te kunnen treffen omtrent pensioengelden (!), Duitsland uitgezonderd. Frankrijk heeft geen pensioenfondsen; niettemin stopt de Fransman bij zestig jaar, terwijl hier de discussie woedt, of de leeftijd op 66 jaar moet worden bevroren. Eurofielen willen het pensioen individualiseren om zodoende de berg hypotheekschulden op te kunnen opruimen.
Een extra complicatie bij de bevalling is dat de transitiekosten van dit gedrocht 600 à 1000 miljard euro beslaan. Minister Koolmees wil dat financieren door ‘tijdelijk’ de pensioenpremies te verhogen. Het is algemeen bekend dat niets zo definitief is als een ‘tijdelijke verhoging’. De invoering van het nieuwe stelsel is een politieke kwestie; de nieuwe Eerste Kamer zal zich erover moeten buigen. Op donderdag 23 mei 2019 kunt u het EU-parlement kiezen; dit is geen ‘ver van mijn bed show’ meer.