Maandag, bloemdag!

Daniëlle van den Brun 25 mrt 2019

Als ik jou vertel dat de maandag de zwaarste dag van de week is, dan zal je waarschijnlijk instemmend knikken. Het is de dag dat je nog rouwt om het weekend waar je net afscheid van hebt genomen. Zo’n dag waarbij zelfs koffie niet heel veel oplost. Herkenbaar?

Ik woon nu anderhalf jaar op mezelf. In die anderhalf jaar is er veel veranderd, maar de maandagen blijven altijd hetzelfde. Het puffen, zuchten en zeuren blijft door het huis spoken en elke nieuwe huisgenoot brengt nieuwe oorzaken mee voor dat gepuf, gezucht en gezeur.

Nu heb ik een geheim ontdekt. Iets wat me mijn levensadem teruggeeft wanneer ik stik in die eindeloze verwachtingen en deadlines. En die levensadem vind ik iedere maandag terug in het winkelcentrum. Ik hoor je al denken: troostvoer uit de schappen van de Albert Heijn zeker. Maar nee, het winkelcentrum heeft meer te bieden dan dat.

Het begint al bij de geur wanneer ik door de deuren loop. De bloemist die me vriendelijk begroet en die binnen 1 minuut mijn allerbeste vriendin wordt. Ze kan me in geuren en kleuren vertellen over elke bloem en plant die in haar winkeltje te vinden is en vergeeft mijn onwetendheid op het gebied van een boeket samenstellen. Ze vergeeft me niet alleen, maar helpt en steunt me bij het bij elkaar zoeken van de bloemen die een stukje van mijn persoonlijkheid moeten weerspiegelen. Kleurrijk en liefdevol. Dat zie ik graag terug in mijn boeket. Bij het afrekenen geeft ze me de laatste instructies mee en vertrouwt ze erop dat het boeket bij mij in goede handen is.

Het is een bijna onbeschrijfelijk gevoel om een boeket op je kamer te hebben. Je hoeft het slechts water te geven en het boeket is je wel een week lang trouw. Het is een genot voor al mijn zintuigen en brengt een lach op mijn gezicht, zelfs op die vervloekte maandag.

Doe jezelf dus een lol en investeer in je eigen geluk. Maak van je maandag een feestje. Geef jezelf iets om naar uit te kijken en heel misschien ga je de dan wel verlangen naar die eerste dag van de week.