Waarom zou je dat doen Thierry? Het wordt ijskoud!

Cale columns 10 feb 2019

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je Thierry Baudet niet in zijn geliefde Latijn, maar in Jip & Janneke-taal, de taal van Henk & Ingrid, de samenhang van CO2 en broeikasgas wilt uitleggen.

Natuurlijk weet hij het wel, maar het scoort als je een tegengeluid maakt. Dus zegt hij dat CO2 helemaal niet slecht is. Met droge ogen, vol in de camera, voor Volk en Vaderland, rechtuit, langs het tuinpad van mijn vader en nog eentje voor onderweg: ‘CO2 is goed voor plantjes!’. En die tig kilogram die wij per hoofd van de bevolking uitstoten, is niet slecht voor het milieu. Een heel nauwkeurig getal volgt.

Nu weten statistici (die van feiten) dat nauwkeurigheid en betrouwbaarheid in relatie tot elkaar staan. Is de uitkomst heel nauwkeurig, dan is de betrouwbaarheid kleiner. Een marge van 10 tot 40 procent is niet nauwkeurig. Een uitkomst van 32,5% tot 33,5% wel. De kans dat random iemand bij toetsing binnen die 10-40 procent valt, is groot. Betrouwbaar. Dat ie net binnen die groep van 32,5-33,5 valt heel klein. Dus onbetrouwbaar resultaat.

Nou zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen. Bij wielrenner Contador werd een minieme hoeveelheid clenbuterol aangetroffen (0,00000005 ‰.). Dat is gruwelijk nauwkeurig. En toch net zo betrouwbaar als zijn verklaring dat dat door een met groeihormoon vervuild biefstukje moet zijn gekomen. Omdat deze dosis totaal geen invloed heeft op zijn prestatie, is het dus evenredig betrouwbaar. ‘Waarom zou je dat doen?!’, schreeuwde Nielson hem op l’ Alpe dan ook vertwijfeld toe.

CO2 is inderdaad goed voor plantjes, maar teveel draagt bij aan het broeikaseffect. Net als fijnstof, ook in de discussie gelardeerd. Een dag de houtkachel laten branden, zorgt voor evenveel fijnstof als een auto die van het ECN Petten naar Cadiz rijdt. En weer terug. Dus de fossiele brandstoffen niet op de agenda. Zegt Thierry.

Hij lijkt met zijn gevleugelde vriend Hiddema te scoren. Het zal zijn omdat hij flamboyant is, charmant. Aangenaam voorkomen, uitermate verzorgd uiterlijk. Dan die verhouding nauwkeurig en betrouwbaar. Als je zo nauwkeurig de buitenkant verzorgd, hoe betrouwbaar is de inhoud dan?

Zoals het er nu uitziet, blijft Baudet overeind en hoeft Hiddema nog niet de pensionado uit te hangen in Spanje. Jammer, want in Cadiz beheert een ex-profwielrenner een fijne camping. Mooi klimaat, lekker strand, BBQ met schone biefstuk en fijn houtkacheltje. De naam? Camping Costa del Clenbutersol. Vliegen met Cor en Don. Of met de vouwwagen van Henk en Ingrid…

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom zou je dat doen Thierry? Het wordt ijskoud!
Sluiten