Rocky

Don Koolen 9 jan 2019

Daar zit ik weer in de bioscoop met mijn Unlimited pas. Ik ga iedere dag. Er is niet veel goedkoper te krijgen. Laat dat doek maar weer openschuiven. Creed 7. Rocky 12 had ik drie weken geleden gezien.

Waar gaat ‘t over? De saga begon 50 jaar geleden. Opa Rocky had net een mega gevecht van de Rus Zivonov gewonnen. Hij werd wereldkampioen zwaargewicht. De bokswereld werd sowieso geregeerd door zware maffia. Carmine (Opa Rocky) trainde ondertussen zijn zoon Rocky jr. en zijn neef Earl. Zivonov had ook niet stil gezeten en daardoor had hij al zes kinderen bij zijn drie vrouwen.

Na een rematch tussen Rocky en Zivonov werd het tijd voor een wedstrijd tussen hun zonen. Rocky jr. nam het in Dubai op tegen Boris, de op één na oudste zoon van onze oude Russische vriend. Boris sloeg Rocky jr. totaal plat tegen het canvas en de wodka stroomde weer en de boksvete werd vervolgd. Zivonov had kroost genoeg en er werd lustig op los geslagen in de ring. 34 gevechten werden er in 6 jaar gebokst en aangezien Rocky maar één goeie spermatozoïde had geproduceerd, moest hij kinderen van broers en zussen gaan gebruiken.

Reizen, vechten, slapen. Er werd veel geld gewonnen en weer verloren. De diverse zonen, neven en aangetrouwde zonen werden murw geslagen aan beide kanten. Rugbyspelers hebben vaak bloemkooloren, maar de boksers waren echte spoken. Er zat geen gezichtsdeel meer op zijn plek en dan die hersenen. Vele boksers hadden hersenletsels waardoor een simpele 7 keer 6 al niet meer uitgerekend kon worden.

Tijdens de pauze van de film was ik me dit allemaal aan het overdenken. De franchising van deze film liep als een tiet, FUNKO POPS van alle filmfiguren vlogen over de toonbank. Wat doe ik hier eigenlijk, dacht ik. Hoeveel KO’s kun je nog filmen. Hoeveel plotwendingen hebben de diverse regisseurs nog voor ons in petto? Dit kan toch niet!

Ik ben cinefiel, zie de schitterendste films en dan dit. Welke Nederlander kan zich nog herinneren hoe de vork nou in de steel zit? De rollen van de acteurs van het eerste uur worden door mastodonten gespeeld na een botox-behandeling. Er worden kilo’s afgevallen of bijgekomen om maar een rol in de bokslegende kraker te mogen spelen. Vrouwen hebben er niet veel te zoeken en het acteergehalte ligt gelijk aan het IQ van de desbetreffende acteur en is vaker lager dan dat van je kamertemperatuur.

De pauze is voorbij, maar ik ga naar huis. Ik heb er genoeg van! Die uren met Rocky en Apollo krijg je nooit meer terug. Ik ga wandelen met mijn boxer.