Mijn designerbaby

CRISPR Cas/9 is een techniek die gebruikt kan worden om te knippen en plakken in DNA. Dit zou gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld genetische aandoeningen en ziektes de wereld uit te helpen. Ook kan het gebruikt kunnen worden om kinderen voordelen mee te geven als beter zicht, gehoor of hogere intelligentie. Dit klinkt mogelijk nog als toekomstmuziek maar deze ontwikkeling zijn al bezig.

Goed of fout

Of het nou goed of fout is om je kind genetische voordelen mee te geven daar over kan ik geen oordeel vellen. Dat het een moreel donker grijs gebied is mag gezegd worden. Het zou de kloof tussen arm en rijk kunnen vergroten. Ook zou het ervoor kunnen zorgen dat wij als mensen langzaam onze eigen identiteit verliezen.

Prisoners dillema

Wat wij als mensen gebonden aan het denkpatroon van onze eigen tijd ook van deze ontwikkeling mogen vinden, dat doet er niet toe. Een feit is dat deze ontwikkelingen al bezig zijn. Ik zou liegen als ik mijn kinderen niet het beste mee wil geven. Een technologie als deze gaat in mijn ogen gebruikt worden en dat is onvermijdelijk. Als ik het gevoel heb dat anderen al gebruik maken van deze technologie zorgt dit ervoor dat andermans kinderen een oneerlijk concurrentie voordeel hebben op mijn kind. Niet wetende wat de rest van de samenleving doet kies ik dus voor de veilige optie, het genetisch laten modificeren van mijn eigen vlees en bloed.