Dagjesmensen

Jikke van Dijk 6 nov 2018

Overal in Amsterdam paraderen ze herkenbaar over straat. Ook op dagen waar de temperatuur boven 20 graden uitstijgt, dragen zij een jas. Daaronder gegarandeerd een broek, geen rok. Bij het dragen van een rok bestaat namelijk de kans dat benen tegen elkaar aan schuren. Dat risico willen zij absoluut niet nemen tijdens een dagje weg. Onder de broek: stevige schoenen. Deze schoenen hoeven beslist niet de mooiste te zijn, want ze moeten vooral lekker lopen!

Het lijkt alsof dagjesmensen massaal hun ijdele principes overboord gooien, zodra zij de deur uit lopen om de grote stad te bezoeken. Mij klinkt het raar in de oren. Zouden zij zich juist niet extra moeten opdoffen, omdat zij zich de hele dag in de stad vertonen?

In plaats van deze ijdele gedachte, lijkt het tegenovergestelde gaande. Modieuze outfits blijven in de kast vanwege praktische overwegingen. Daarbij bereidt de dagjesmens zich voor op de gevaren die in de hoofdstad op de loer liggen. Een daarvan is het verhoogde risico op diefstal. Hier heeft de dagjesmens een oplossing voor bedacht. Spullen moeten veilig opgeborgen worden. De rugzak biedt hier mogelijkheden: een ruime tas dat afgesloten kan worden met een rits. En hoewel de rugzak, het woord zegt het al, bedoeld is om op de rug te dragen, draagt de dagjesmens het op de buik. Alles voor de veiligheid.

Een bijkomend voordeel van het gebruiken van de rugzak is dat er geen plastic tassen gekocht hoeven te worden. De dagjesmens houdt namelijk graag de hand op de knip. En waar het kopen van plastic tassen achterwege wordt gelaten, worden plastic zakjes uit de rugzak tevoorschijn gehaald rond het middaguur: tijd voor de zelf-gesmeerde broodjes pindakaas. Zittend voor het monument op de Dam, genieten de dagjesmensen van de welverdiende lunch, waarna de trein weer naar huis wordt genomen.

Ze vallen op en onderscheiden zichzelf van anderen in de menigte. Niet alleen op basis van uiterlijke kenmerken. De aanwezigheid van de dagjesmensen in de stad kan gewaardeerd worden. Uiteindelijk herinneren zij de voorbij fietsende hippe Amsterdammer aan de gezelligheid van eenvoud.