Nieuwe trend voor 2019?

Lada Hensen Centnerová 29 okt 2018

Als je googelt voor trend in 2018, kom je altijd de gezondheid en welzijn tegen. Tegenwoordig is bijna iedereen bezig met zijn/haar gezondheid. Jij ook?
Maar wat doe jij dan? Waar let je op? Gezond eten, meer bewegen of voldoende slapen? En waar let je er meer op? Thuis of op je werk? Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer werkgevers die hier ook op letten. Er is zelfs een nieuw keurmerk voor gebouwen (WELL Building Standard) dat aangeeft, welke invloed het gebouw op de gezondheid van de werknemers heeft.
Volgens het CBS werkten in 2016 mannen in Nederland gemiddeld 36 uur per week (7,2 uur per dag) in dienstverband en vrouwen 26 uur per week (5,2 uur per dag). Waar zijn we de rest van de dag? Buiten? Nee, helaas niet. In westerse landen zijn mensen ongeveer 85% van de tijd binnen. Voor meeste van ons is dat niet op het werk maar thuis, ongeveer 65%. Dat is 13 uur per dag! En dat betekent dat jouw woning een best grote invloed op je gezondheid zal hebben.
Elke volwassene gebruikt per dag gemiddeld 1 kg voedsel, 2 kg vloeistof en 15 kg lucht. Daaruit mogen we concluderen dat de binnenluchtkwaliteit een heel belangrijke rol speelt. Hierbij moet helaas gezegd worden dat de binnenluchtkwaliteit in woningen heel vaak slechter is dan de lucht buiten. Misschien denk je, hoe kan dat? Dat zou ik moeten voelen, toch?
Dit is denk ik vaak precies het probleem. Wij voelen als het thuis te koud of te warm is en dan kunnen we de thermostaat verzetten of een sweater aan of uit doen. Maar als er te veel fijnstof bij het koken wordt geproduceerd of als er te hoge concentraties van koolstofdioxide (CO2) in onze slaapkamer worden bereikt, merken we dat meestal niet. Helaas bestaat er niets om onze zintuigen hiervoor te verbeteren, zoals de bril voor mensen die minder kunnen zien of een hoorapparaat voor slechthorenden.
Problemen zijn er om opgelost te worden, toch? Ik stel voor dat ventilatie van woningen de nieuwe trend in 2019 wordt. Als mensen zich bewust worden van het belang van goede binnenluchtkwaliteit in hun woning, wordt het een nieuwe trend en meer betrokken partijen (inclusief de overheid) zullen hieraan willen meewerken. Net zoals sommige supermarkten en fastfoodketens bezig zijn met hun aanbod aan één van de trends van 2018 aan te passen, namelijk gezond eten.