Ik geloof in geluk

Wieke Romijnders 29 okt 2018

Ik geloof niet in kansberekening. Dat wil zeggen; ik weet heus wel dat een hele tak van de wiskunde zich bezig houdt met situaties waar toeval een rol speelt, maar ik weiger om er waarde aan toe te kennen. Ik vind het veel leuker om in geluk te geloven, lekker vaag en niet wiskundig (for the record: ik vind wiskunde ruk en kansberekening dus ook). Stel dat er een loterij is met 100 loten, waarvan jij er 99 hebt. Dan is de kans inderdaad groot dat je de hoofdprijs wint, maar voor hetzelfde geld heb je geen geluk en valt de prijs nét op dat andere lot, wat is dan je hele kansberekening nog waard? Eigenlijk heb je altijd geluk nodig.

Noem me naïef, maar door mijn eigenzinnige mening over heel die kansen-shit doe ik nog wel eens aan wat dingen mee. Want de gedachte ‘íemand moet geluk hebben, dus wie weet ben ik het wel’ nodigt daar best tot uit, en zo win ik nog wel eens wat! Laat ik even in vogelvlucht mijn prijzenkast aan gewonnen items doornemen.

Vroeger heb ik met een kruiswoordpuzzel in de lokale krant een tegoedbon van 750 euro bij de schoonheidsspecialist gewonnen. Ik was 13 en zat onder de puisten dus ik kan je vertellen; dat geld is goed besteed. Wel was het een beetje jammer dat ze mijn naam in de krant verkeerd hadden gespeld (hoe moeilijk kan het zijn?) dus van echte fame is het helaas nooit gekomen. Een paar jaar later won ik met een fotowedstrijd een frituurpan. Oprecht een mooie witte met twee bakjes. Wat moet je als 15-jarig meisje met een frituurpan? Niet veel. Maar goed mijn vader was er wel blij mee. Weer een jaar later won ik een oliebollenpakket, dat kwam dan wel weer goed uit want die konden mooi in m’n frituurpan. Verder heb ik in de afgelopen tijd ook nog een ontbijt voor twee, kaartjes voor een concert en een leuk prijsje van de Staatsloterij gewonnen. Daar heb je toch best veel geluk voor nodig vind ik, want als ik op de kansberekening af had moeten gaan dan had ik er beter niet aan kunnen beginnen. Als klap op de vuurpijl heeft mijn vriend laatst een vakantie naar een ver eiland gewonnen, en wie mag er mee? Zijn lievelingsvriendin, duh. Wat een geluk heb ik toch, met die jongen.