Ryanair

Paul Wijnhoven 27 aug 2018

De piloten van Ryanair waren aan het staken. Reden: het salaris, tja wat anders… ze zullen niet staken vanwege de slechte koffie, alhoewel? Nu is het natuurlijk wel zo dat veel beginnende piloten een baan vinden bij Ryanair. Net hun vliegdiploma gehaald via een schriftelijke cursus bij de LOI, of wat vliegspelletjes op de playstation gespeeld en je bent aangenomen. Ryanair staat bekend als een prijsvechter maatschappij. Voor 19,95 vlieg je door heel Europa. Hoe het kan? Geen idee, waarschijnlijk ‘doen’ ze er wat bij…smokkelen of een wietplantage in het bagageruim, zou het anders ook niet weten. Voor die goedkope ticketprijs moet je alleen wel 3 jaar van te voren boeken. Valt me mee dat er nog zitplaatsen zijn, met staplaatsen kun je veel meer passagiers vervoeren. Nog tijdens het opstijgen wordt je al besprongen door het zwaar onderbetaalde personeel met krasloten, luchtjes, voedsel, enz. Vaak is men van Poolse afkomst en omstreken, (lees…goedkoop) bijkomstigheid is dat je gelijk een afspraak kunt maken om je muur te komen stucadoren of je badkamer te laten verbouwen, altijd handig. Valt mee dat je voor gebruik van de WC nog geen geld hoeft te betalen, dat er uberhaupt nog een WC aan boord is… kunnen toch weer 5 passagiers extra voor mee, de zogenaamde ‘toilet’ seat. Bagage meenemen is ook niet aan te raden, je betaald er meer voor dan voor je ticket. Beter is om al je kleding die je mee wilt nemen gewoon over elkaar aan te trekken, de bekende Michelinpassagier. De boardingpass zelf printen scheelt ook weer 10 euro. Gelukkig zijn de piloten niet halverwege de vlucht gaan staken, anders is het vrij lullig als onderweg de vraag wordt omgeroepen of er nog een piloot aan boord is, niet zo heel goed voor de sfeer aan boord. Binnenkort komen er nieuwe voorzieningen om de ticketprijs nog lager te kunnen krijgen. Je moet vooraf op de weegschaal gaan staan en betalen per kilo. De achterkant van de stoel voor je wordt vervangen door een fruitautomaat, daaronder komen trappers om zelf mee te trappen voor energieopwekking, de parachute ligt onder je stoel want landen doen we niet te vaak, dat kost teveel, gewoon springen boven je bestemming. Maar zolang men staakt valt er niet veel te vliegen of je moet met de KLM gaan voor 20x de prijs die je bij Ryanair kwijt bent, voordeel is dan wel dat je dan een zakje gratis pinda’s aan boord krijgt, vooralsnog dan, want zelfs die vliegen er binnenkort uit las ik, ste