Haai!

Jan-Kees Verschuure 27 aug 2018

Wat is de overeenkomst tussen Ron Bosschardt en Jeroen Krabbé? Ik weet het niet mensen, zoals ik wel meer niet weet. Waarom jonge vrouwen ‘haai’ zeggen in plaats van ‘hoi’ bijvoorbeeld. Ik ben dan ook wereldvreemd, volgens intimi. Hoewel ‘haai’ klinkt alsof iemand je neus eraf wil bijten, zijn de enigen die ‘haai’ tegen mij zeggen gereformeerde meisjes die bij moeder thuis weg willen. Kees closed.

We dwalen af. Bosschardt moet ik kijken van mijn dochter. De man is vaak op tv en presenteert programma’s als ‘Bommetje’, waarin kinderen doodsmakken maken vanaf een opblaaswaterglijbaan. Dat heeft trouwens niets te maken met Krabbé, die alles schildert wat los en vast zit, van het overlijden van zijn konijn tot de eigen begrafenis. Hij wil die schilderijen naar het schijnt zelfs verfilmen, als de tentoonstellingsruimte op is.

Gelukkig gaat alles in Nederland geruisloos voorbij, maar daarmee is de openingsvraag nog niet beantwoord. Mijn dochter, met wie ik opofferingsgezind mee kijk naar Bosschardt, zei overigens dat het ‘hi’ is en geen ‘haai’, en rolde daarbij met haar ogen. Ik mag haar nog net naar school brengen, maar alleen omdat ze dat zelf niet kan. Papa is ‘prehistorisch’, met zijn klaptelefoon uit het jaar nul. Toch denk ik dat er haaien zijn onder de mensen en ze heten Bosschardt en Krabbé.