Roken is slecht, maar een rookverbod nog slechter

Simon van Loenen 4 jun 2018

Afgelopen week zat ik met wat vrienden buiten op het terras en viel mijn oog weer op de hoeveelheid mensen die er in 2018 nog steeds roken. Zelf ben ik een niet-roker, ik heb ook nooit (vast) gerookt, maar ik vind dat als mensen willen roken, ze dat mogen doen. Tenminste, zo lang een ander er geen direct hinder van ondervindt. Dat is natuurlijk niet volledig uit te sluiten, maar als je roken hierom volledig verbiedt, dan zou je dus nog heel veel meer moeten verbieden. Auto’s die op diesel en benzine rijden, om maar eens wat te noemen. Een algemeen rookverbod gaat mij daarom veel te ver. Nederlanders zijn er zo trots op dat ‘we’ in een vrij land leven, laat elkaar dan ook vrij! Zeker als het gaat om je eigen gezondheid. Een (gedeeltelijk) rookverbod staat momenteel al hoog op de maatschappelijke agenda. Kijk maar naar de lopende rechtszaak tegen de tabaksindustrie. Advocate Bénédicte Ficq spande namens ruim dertig partijen, van longkankerpatiënten tot ziekenhuizen en gemeenten, een rechtszaak aan tegen de tabaksindustrie wegens moord, doodslag, zware mishandeling en valsheid in geschrifte. Deze rechtszaak is als een soort soap die rokers, niet-rokers en de rest van de samenleving bezighoudt. Want wie wordt er aangewezen als dader en slachtoffer? Is het de schuld van de tabaksindustrie dat mensen starten met roken, verslaafd raken en niet meer stoppen of ligt de schuld daarvoor toch bij het individu? Als het aan Ficq en haar cliënten ligt, is het het tweede. De roker wordt in de rechtszaak neergezet als slachtoffer van de tabaksindustrie, die gemanipuleerd wordt tot diegene ziek wordt of overlijdt. Het OM gaat niet mee in deze redenering en ziet dus af van een vervolging van de tabaksindustrie. Dat lijkt me meer dan terecht, want een roker is in eerste instantie geen slachtoffer van de tabaksindustrie, maar van zichzelf. Het is te makkelijk en zelfs gevaarlijk om te zeggen dat het totaal niet aan de rokers zelf ligt. Toch laten de aanklagers en hun advocaat het niet bij deze uitspraak zitten en gaan ze in hoger beroep om vervolging af te dwingen. To be continued dus… Het is nuttig dat er vragen worden gesteld over de rol van de tabaksindustrie op de hoeveelheid rokers in Nederland, maar een algeheel verbod in Nederland lijkt niet haalbaar noch wenselijk. Laten we met z’n allen een beetje nuchter blijven: het gaat er om dat iedereen de keus zelf mag maken. Roken is slecht voor de gezondheid, maar dat moet niet betekenen dat je het niet mag doen.