Wat als..38..301..24..4….?

Krisztian Botos 4 jun 2018

Wat als je 38 jaar bent, werkloos, 301 sollicitaties hebt gedaan, 24 gesprekken bij de gemeente(Enschede) en 4 werkervaringsplekken verder niks maar dan ook niks opschiet? Dan ga je denken…wat doe ik verkeerd? Ligt het aan mij of is het deels ook de ”schuld” van de maatschappij? Mijn omgeving reageert op die vraag met….ach je solliciteert vast niet genoeg! Ik reageer dan niet,want ze weten niet dat ik inmiddels honderden sollicitaties verder ben. Wat als je van een uitzendbureau(grootste van Nederland) te horen krijgt dat de opdrachtgever liever geen buitenlanders in dienst wil nemen? Wat? Hoe? Hu? Ik heb de Nederlandse nationaliteit! Oeps. Het gaat dus blijkbaar niet om de nationaliteit maar mijn huidskleur 🙁 Vervolgens meld ik dit bij mijn contactpersoon van de gemeente, en de reactie is dan dit. Tja dit gebeurt wel eens. Ja ok dat weet ik nu inmiddels ook wel, maar wat gaan we hiermee doen? Niks dus! Wel frappant dat als het om een onbetaald werkervaringsplek gaat dan melden 20 bedrijven zich tegelijk met een uitnodiging voor een gesprek. Begrijp me niet verkeerd. Een werkervaringsplek is een echte baan maar dan onbetaald. Ik doe exact dezelfde werk wat mijn collega’s voor een normale salaris doen. Dus ik zit daar op kantoor voor €930(bijstand) per maand terwijl mijn collega voor dezelfde werk €2400 krijgt. Hoe eerlijk is dat? Ik vind het oneerlijk en vooral schaamteloos! Ik heb inmiddels bij 4 bedrijven een werkervaringsplek gehad en geen een van die 4 had de intentie om mij na de ”gratis” periode van soms wel 6 maanden mij aan te nemen, ondanks de vele goede beoordelingsgesprekken. En nee weigeren kan ik niet omdat die constructie wettelijk is toegestaan en ik ben verplicht om te doen. Bij weigeren stopt de gemeente de uitkering. Vorige week weer een gesprek gehad over een nieuw werkervaringsplek, en werd mij verteld dat ik na de ”gratis” 6 maanden niet op een betaalde baan hoeft te rekenen. Ik mag 6 maanden als onderwijs assistent werken zonder enige kans op een betaalde baan bij dat school. Enschede kent helaas een hoge werkloosheid, dus ik kan me wel voorstellen dat de ambtenaren het niet aankunnen. En toch vind ik deze vorm van ”werk” schandalig, schaamteloos en beledigend! Ik verwijt echt niemand iets! Ik probeer alleen te begrijpen hoe deze vorm van ”werk” mensen helpt. Door heel Nederland wordt dit toegepast en ik durf te zeggen dat alleen de bedrijven van beter worden. Dus nogmaals de vraag…Wat als..38..301..24..4….?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wat als..38..301..24..4….?
Sluiten