01 juli Keti Koti

Cindy Breidel 27 jun 2018

Op 1 juli 2018 staat de Nederlands Caraïbische gemeenschap opnieuw stil bij de afschaffing van de slavernij, dit jaar 155 jaar geleden. Een onderwerp uit ook de Nederlandse geschiedenis dat nog altijd taboe is en niet tot de leerdoelen behoort in het onderwijs. Keti Koti staat voor gebroken ketting. De ketting van het gevangenschap werd verbroken. In het kader van keti koti schreef ik een welverdiende ode aan mijn voorouders. Weggerukt uit Afrika en tot slaaf gemaakt in de "Nieuwe Wereld". Gebruikt en misbruikt voor welvaart, plezier en genot van een beestachtige vreemdeling. Volledig ontworteld werd jij geslagen en vernederd. Volledig overmeesterd werd jij ontkracht en verkracht. Meedogenloos werden jouw kinderen verkocht, of nog wreder, voor de krokodillen gegooid als lokaas. Al deze verschrikkelijke trauma’s heb jij moeten doorstaan voor welvaart, plezier en genot van die beestachtige vreemdeling. Nu wordt er gezegd dat ik vooruit moet kijken, dat ik niet langer stil moet staan bij de gruwelijkheden die jou bewust zijn aangedaan. Maar, jij bent de oma van mijn oma en de opa van mijn opa. De zuster van die oma en de broeder van die opa. Jouw genen en jouw talenten, op meesterlijke wijze in die van mij verweven. Vandaag in het bijzonder eer ik jou mijn voorouder en bid ik dit al dat leed mag oplossen in het licht van eeuwige vrede.