Black Friday en schoon drinkwater

Han Maas 27 nov 2017

Het AD wil de zwartepietendiscussie niet stoppen en voor- of tegenstanders de mond snoeren, maar opschorten tot na het sinterklaasfeest.
Daarmee wordt de discussie juist weer aangezwengeld; alle praatprogramma’s besteden er weer aandacht aan. En ik nu ook. Dus genoeg hierover, voor mijn part voor altijd.

Mijn computer gaat bijna op zwart omdat mijn mailbox volloopt met allerlei advertenties over aanbiedingen op Black Friday. Vader- , Moeder- en Valentijnsdag zijn kennelijk niet meer voldoende voor de middenstand. Artikelen die speciaal voor deze dag zijn ingekocht, worden met quasi kortingen tot wel 70% aangeboden. Maar goed, dat is het spel.
Uiteraard is dit verschijnsel weer afkomstig uit het ‘mooie’ Amerika: ‘Sale on Black Friday.’ Amper de kalkoen van de vorige avond – Thanksgiving Day – naar binnen gewerkt of de Amerikanen drukken elkaar haast dood om toch vooral als een van de eersten de winkels te bestormen en geen ‘sale’ aan hun neus voorbij te laten gaan.

Uit een heel ander deel van de wereld komen berichten die zwarter dan zwart zijn en beslist geen spel: berichten over landen waar iedere 90 seconden een kind sterft door gebrek aan iets toch (ogenschijnlijk) heel simpels: schoon drinkwater. Met een rantsoentje van een paar liter moet een heel gezin het een week lang doen. Deze ‘korting’ gun je niemand. Op geen enkele dag!
Als ik gedoucht heb en gedurende de dag veel water drink omdat het gezond is en even later weer mijn handen was, doe ik dat dan in onschuld? Ondanks dat ik een jongetje van drie jaar oud met de lengte van een kind van een jaar op mijn netvlies heb?

Als op Black Friday (en andere dagen!) de voorraad flessen drinkwater uit de supermarkt wordt gehaald in landen waar schoon drinkwater gewoon uit de kraan komt, verzameld en naar de landen wordt vervoerd waar geen water door de leidingen stroomt, dan is het probleem gedeeltelijk opgelost. Als een verstuurd appje met een foto binnen luttele seconden aan de andere kant van de wereld kan worden ontvangen, dan moet dit technisch en logistiek mogelijk zijn.
Maar gedeeltelijk opgelost is geen oplossing, want zolang de droogte aanhoudt en er geen échte milieumaatregelen worden genomen, zal dit probleem blijven bestaan. Als iedere 180 seconden een kind sterft in plaats van iedere 90, dan is er niets opgelost!