Black Friday

Job Willems 27 nov 2017

Op vrijdagochtend schrok ik wakker, niet van de wekker, maar door een ontplofte mailbox! Vele kortingen van winkels werden mij toegeworpen. Ik begreep niks van Black Friday en scrolde door wat artikelen. Er waren diverse schermutselingen om koopjes te bemachtigen en er werd zelfs op elkaar geschoten door winkelend publiek om de korting te bemachtigen!
Hier moest ik bij zijn! Ik haastte mij naar de zwarte markt (what’s in a name). Hier stond de Black Friday Starterskit, deze was ideaal voor het niveau in Nederland. De starterskit bevatte een helm, pepperspray en een beschermend vest. Volgens de marktkoopman was de Amerikaanse versie hier illegaal, deze bestond namelijk ook uit een Riot Gun en een Taser.

Aangekomen in Haarlem kleedde ik mij thuis om en stapte op de fiets naar een plek waar weinig kapot kon gaan. In dit lelijkste winkelcentrum van het noordelijk halfrond stond de Eksjun, deze werd in jaren 70 stijl geflankeerd door een Carpet Wrong, de Knaldi en de Leen Stakker.
Op de parkeerplaats vond er een demonstratie tegen Zwarte Piet plaats. Een meisje vroeg aan haar vader waarom ze demonstreerden. “Het is tegen Zwarte Piet”, zei hij. “Maar het is nu toch Black Friday pap?! Witte Piet komt op White Friday toch?” “Stil maar, nu doorlopen, we zijn bijna bij de Eksjun en je moeder wil een schilderijtje met ‘you are in my heart’ erop”.

In de rij voor deze winkel was het al dringen geblazen. 250 man wilde tegelijk naar binnen. Ik was de enige met een helm. Time for Action! Al Binnenrennend werd het een chaos. Ik moest rechts achterin zijn voor de 23,2 % korting op de a-biologische vaatwastabletten. Dit werd redelijk onmogelijk gemaakt door de rondvliegende Bolsius kaarsen. Ik pakte snel het schilderij met “home is where the heart is” erop en hield dit links voor mijn gezicht. Zo kon ik met de muur rechts van mij tempo maken. Ik haalde het richting de muur en kon voor de tabletten gaan om die in de rugtas te droppen. Doordat ik het schilderij links hield kon ik echter niet de tweebenige tackle op kniehoogte zien aankomen van een man die zich een weg wilde banen naar de airfryer. Ik klapte tegen de stelling en kreeg 20 flessen anti-kalkmiddel op mijn hoofd. Door de helm raakte ik niet van de wijs en sloeg het schilderij over het hoofd van de man heen. Met Thanksgiving is een klap geven beter dan nemen bedacht ik mij. Met 3 pakken multi-verontreinigende tabletten haalde ik de uitgang en sprong op de fiets naar huis. Can’t wait for Boxing-day next month!