Een slap aftreksel van een smartlap

Henny A.J. Kreeft 27 sep 2017

De NOS heeft dinsdag – maar wel met moeite om aan te geven dat de Palestijn was gedood – het bericht uitgezonden in het Journaal dat drie Israëlische personen waren gedood tijdens een schietaanval. Tevens wist de omroepster fijntjes te vermelden dat de Israëlische premier de opdracht had gegeven het huis van de aanvaller met de grond gelijk te maken.

Maar wat niet gemeld werd bijvoorbeeld was dat de broer van de Palestijnse martelaar die middag nog is gearresteerd. Voor de NOS is dat nieuws van geen enkele waarde. Overigens de manier waarop het nieuws gebracht werd, sprak ook boekdelen: het was net of de tekst in Tel Aviv was geschreven en hier nog net even voor de uitzending was vertaald.

Het was een ziekmakend, eenzijdig en tranentrekkend verhaal waaruit naar voren kwam dat we toch maar medelijden met de doodgeschoten bezetters zouden moeten hebben. Maar nergens komt er bij het Journaal enig bericht over een Palestijn die wordt vermoord, over jonge vrouwen (2 binnen enkele dagen) die in een hit-en-run aanval door illegale Joodse kolonisten worden aangevallen. Het NOS Journaal weet niets te zeggen over de Palestijnse gevangene die aan handen en voeten werd ‘opgehangen’, men weet niets te melden over het feit dat de Israëlische rechten groepering B’Tselem het regime in Tel Aviv heeft beticht van het feit dat ze oorlogsmisdaden heeft uitgevoerd tegen Palestijnen van de West Bank.
Neen, het NOS Journaal is niet eens geïnteresseerd in het feit dat 501 Palestijnse gevangenen tot levenslang zijn veroordeeld. En dan nog maar niet te spreken over het stelen van land, goederen en materialen of het vernietigen van infrastructuur. Niets van dat alles op het NOS Journaal.

Neen, het NOS Journaal wist heel fijn te vertellen – het leek wel SBS 6 Shownieuws – dat de Palestijnse jongeman die vandaag de aanval uit had gevoerd, het niet had gedaan uit politieke redenen of als een daad van verzet, maar dat hij huwelijksproblemen had omdat zijn vrouw bij hem was weggegaan.

Het was een aanfluiting zoals het NOS Journaal het nieuws van Palestina gebracht heeft; de omroepster heeft nog niet eens gezegd dat de Palestijn in koele bloede is vermoord, zoals er zovele Palestijnen dagelijks worden vermoord.
De smartlap gaat alleen over de zielige bezettende soldaten, zonder daarbij aan te geven dat ze het leven van de Palestijnen in belegerd Gaza, in bezet Jeruzalem en de bezette West Bank zuur proberen te maken.

Gelukkig kijk ik steeds minder tv.