Hoe drukker hoe beter?

Zoevanmoort 11 jul 2017

Vanochtend moesten we om negen uur aanwezig zijn op school, niet omdat we op schoolreisje gingen of omdat we sportdag hadden. Nee, we kregen uitleg over een werkstuk dat we volgend jaar in ons examenjaar moeten maken…

Nu zult u vast denken ‘dus waar wil je met deze anekdote naartoe?’ Nee, wat ik met dit korte onzinnige stukje wil ik verwijzen naar de maatschappelijke druk die steeds hoger wordt en die op steeds jongere leeftijd wordt toegepast. Ga zelf maar eens na, hoeveel mensen zijn er wel niet die vanwege een burn-out maandenlang thuis zitten en hoeveel jongeren kampen er niet met psychische of sociale problemen?

Als je het mij vraagt is de maatschappelijke druk hier een hele grote veroorzaker van, mensen moeten en willen namelijk steeds meer en meer. Want ja op de zaak is het druk maar er moet ook tijd vrij gemaakt worden voor de sociale activiteiten, kinderen moeten aandacht krijgen en men voelt zich tegenwoordig bijna verplicht om minstens een keer in de week te gaan sporten. Bij jongeren is dit exact hetzelfde, scholen verwachten steeds meer maar je moet ook tijd overhouden voor je vrienden en het is ook wel handig om een klein inkomen te hebben.

Ten Eerste waarom willen we als maar meer? Volgens mij worden we door deze hebzucht alleen maar ongelukkiger. Een voorbeeld; Wanneer je veel geld hebt heb je geen tijd en wanneer je geen geld hebt heb je veel tijd. In beide gevallen voelen mensen zich meestal niet echt gelukkig, want ja waar moet je je geld aan uitgeven als je geen tijd hebt om er iets mee te doen?

Ten tweede waar komt deze druk in godsnaam vandaan vraag ik mezelf vaak af, waarom moet er zo veel? Die vraag is volgens mij heel simpel te beantwoorden, de meeste druk komt volgens mij vaak gewoon vanuit onszelf. Je wilt namelijk zelf een goede baan, een sociaal leven én er vervolgens ook nog eens een beetje goed uitzien o ja, vergeet de kinderen en huisdieren niet… Hoe meer je onderneemt hoe hoger het aanzien? In mijn ogen denken er heel veel mensen zo over, wat immers meestal ook wel klopt. Iemand die veel onderneemt of veel bezit heeft ook meestal meer aanzien dan iemand die het rustig aan doet. Maar wie zal er gelukkiger zijn? Degene die zichzelf wat minder druk oplegt heeft meestal echte vrienden en echt vrije tijd in tegenstelling tot de presteerder. Hij moet zichzelf maar eens afvragen of zijn al zijn vrienden echt wel zijn vrienden zijn…