Het grote-macht-graaien

Henny A.J. Kreeft 4 jun 2017

Wat is er toch met de politiek? Het lijkt erop dat de politiek steeds meer een kindercrèche aan het worden is, als het gaat over het vormen van een nieuw kabinet, maar eenmaal gekozen (liefst in vak K) dan gaat het anders. Dan is er de run naar macht, meer macht en het vasthouden van de macht wat van belang is. Niet het belang van Nederland, dat daarvoor ook al niet zo veel meetelde.

Maar de partij die er met kop en schouders bovenuit steekt, is de VVD. Ik weet echt niet wat de mensen van deze partij aan het doen zijn. Natuurlijk tot het tegendeel is bewezen, maar er gebeuren zulke rare dingen met personen bij die partij en het lijkt er steeds op dat ze aan het graaien zijn naar macht.
Zijn er al heel wat namen de revue gepasseerd en dan denkt men eindelijk ‘we hebben het gehad’, komt er weer een persoon uit de trukendoos van de Haagse politiek en aanliggende organisaties.
Natuurlijk het is zwaar om zo’n functie voor jaren vol te houden, vol met verantwoordelijkheden, veel overleg, veel reizen, veel onderweg en dat allemaal binnen een enkele functie. Daar moet toch echt wat tegenover staan en dat weten de heren grote-macht-graaiers best wel. Een keer is het iets niet helemaal duidelijk uitleggen, een andere keer is het gewoon helemaal maar verzwijgen en een derde keer is het een extra-tje wat niet vermeld wordt. En allemaal omdat het kan, niet omdat het moet. Als je machtig bent, heb je een voorsprong op het gepeupelde.

Waren het de afgelopen jaren nog kamerleden en VVD-ers in de landen, een voorzitter van de partij en ministers blazen nu ook hun stukje mee. En men vindt het – zo lijkt het wel – allemaal wel een beetje gewoon aan het worden. Maar je moet er wel bijzeggen, de fractievoorzitter en partijleider blijft voor zijn mensen zijn staan – natuurlijk tot het tegendeel is bewezen.

Maar kan dit allemaal zo maar? Heeft de VVD geen normen en waarden meer? Het is juist deze partij die steeds voor normen en waarden is gaan staan en tevens de belastingen wil verlagen.
Zelfs schreef de NOS een artikel over Mark Rutte die zich opwierp als de hoeder van de normen en waarden en wist te vertellen: “Ga weg als je de Nederlandse waarden afwijst.” Zou dat dan ook gelden voor graaiende politici, graaiend naar macht?