Europa eerst!

P.A. van Ham 2 jun 2017

Globalisatie, Rusland, Amerika, China. Allemaal grote dingen die gebeuren en in een rap tempo veranderen. Maar in Europa blijven we achter. We kibbelen of soevereiniteit, een soevereiniteit die al lang niet meer bestaat. We zijn roerloos en bevroren in een gedachte die niet meer kan. Het is jammer voor alle eurosceptici, maar alleen red je het niet. De wereld is te groot voor een land om het alleen aan te kunnen. Macron snapt het en Merkel ook, we moeten als Europa veel meer samenwerken. Er zijn zeker uitdagingen, maar om ons eigen land te beschermen is een sterk en verenigd Europa nodig.

Wat ik denk dat er moet gebeuren om dit te realiseren is om ten eerste het huidige Europees Parlement te ontbinden. Dat klinkt averechts, maar het Parlement is een grote bende van corruptie, op enkele uitzonderingen na. Eveneens de Europese Commissie. Deze twee organen hebben geen respect onder de burgers. Ze moeten vervangen worden door een nieuw, en tevens oud, stelsel. Wij kennen het, de Britten kennen het: een tweekamerstelsel. Beide direct gekozen door de Europese burgers, maar met de beperking dat een kandidaat zich maar voor een van de twee kandidaat mag stellen. En dat iedere burger zich kandidaat mag stellen als hij of zij dat wenst, zonder beperking. Dit garandeert democratie.

En ook een beperkte Europese regering, met vijf leden, de eerste is uiteraard de Premier als bindende factor. Het gezicht naar binnen en naar buiten. De Minister van defensie, gezien dat Europa alleen als geheel effectief kan functioneren op dit gebied als er maar een krijgsmacht is. Minister van buitenlandse zaken, Europa moet een zijn voor de rest van de wereld. Minister van justitie; als elk land zijn eigen wetten heeft wordt het chaos, dat werkt niet. En om dit allemaal goed te laten werken de Minister van financiën. Die moet het geld aan de ministeries toekennen, maar ook een voldoende overhouden per land. Immers blijven veel ministeries van belang zoals o.a, binnenlandse zaken, landbouw, en onderwijs. Dit zijn zaken die niet Europees geregeld moeten of mogen worden; immers heeft elk land zelf het beste inzicht in de eigen manier van werken.

Dit zou een sterk Europa creëren als tegenwicht voor krachten waar wij anders geen invloed op hebben en tevens een nieuw krachtpunt in de wereld. Het geeft de Europese burger veiligheid en consistentie, en het belangrijkste is dat de nationale identiteit zo behouden wordt. Een Europa voor de rest van de wereld, waar elk land uniek blijft.