Ik als niet asociale wielrennner…..

Op 22 April overleed de Italiaans profwielrenner Michele Scarponi na een aanrijding met een busje. Op 24 April werd de Franse wielrenner Yoann Offedo in elkaar geslagen met een honkbalknuppel. 9 Mei werd Chris Froome bewust van zijn fiets gereden tijdens een trainingsrit. Dit zijn slechts voorbeelden van bekende renners, maar dagelijks krijgen wielertoeristen over de hele wereld te maken met gevaarlijke situaties en agressie.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen: Ja, ik ben zelf ook een wielertoerist. Ook ik krijg dan te horen dat ik een asociale wielrenner ben of ik kom in gevaarlijke situaties terecht doordat andere mensen verkeerde inschattingen maken. Maar wat kan ik hieraan doen? Ik houd me altijd aan de verkeersregels en op de racefiets ben ik me misschien nog wel meer bewust van de gevaren dan in de auto of op de gewone fiets. Dus als iemand weet hoe ik dergelijke situaties kan vermijden, laat het me maar weten……

Ik ben natuurlijk ook niet achterlijk. Wanneer ik op de racefiets zit dan zie ik regelmatig andere wielrenners (met name grote groepen) die zich niet aan de verkeersregels houden. Ik snap zelf ook maar al te goed dat je hier als verkeersdeelnemer erg van geïrriteerd kunt raken. Alleen het probleem is dat sommige mensen denken dat ze voor eigen rechter kunnen gaan spelen. Het is echter jammer dat al deze frustraties ook op onschuldige wielrenners worden geuit. Zo werd ik zelf laatst hard uitgescholden terwijl ik uiterst rechts reed op een weg waar fietsen gewoon was toegestaan.

Maar wat moet je eigenlijk doen als last hebt van asociale wielrenners. In eerste instantie probeer rustig te blijven, want wat heeft het voor zin om iemand uit te schelden of erger nog van de weg te rijden. Wanneer het een grote groep zijn het meestal leden van een bepaalde vereniging. Probeer in dit geval de verenigingsnaam op het shirt te lezen en neem thuis contact op met de vereniging en leg het probleem bij het bestuur weg. Mocht dit niet helpen en het gebeurd vaker met dezelfde vereniging dan kun je altijd de situatie bij bijvoorbeeld de politie of gemeente wegleggen.

Ten slotte wil ik alle verkeersdeelnemers oproepen om een beetje rekening te houden met de kwetsbare positie van fietsers en wil ik alle asociale wielrenners oproepen om gewoon even normaal te gaan doen. De gele trui ga je namelijk niet winnen met je plaatselijke rondje.