Een klein beetje meer respect

Florien 15 mei 2017

Tegenwoordig lezen we de krant op het internet, wordt de televisie uitgezet om een YouTube-filmpje te bekijken en zijn plakboeken vervangen door apps zoals Instagram. Het is natuurlijk geweldig dat door de opkomst van sociale media communicatie niet langer eenzijdig, maar meerzijdig verloopt. Feedback geven was nog nooit zo makkelijk. Toch staat iets me tegen.

Onlangs zag ik een artikel, onwijs goed geschreven, op mijn Facebook-pagina voorbijkomen. Na het artikel gelezen te hebben, schoot mijn muis naar de knop om geplaatste reacties te tonen. Waar naar mijn mening lovende kritieken hadden moeten staan, stond een opmerking over het ‘belachelijke uiterlijk’ van de schrijfster.

Ik pleit uiteraard voor vrijheid van meningsuiting, maar iemand compleet afkraken op vlakken die er principieel niet toe doen is niet hetzelfde als opbouwende kritiek geven. Het uiterlijk van de schrijfster zou er niet toe moeten doen, want het heeft niks te maken met het stuk dat ze schreef. Iemand op deze wijze beledigen is in mijn ogen compleet zinloos. Grappig vind ik het al lang niet meer en wanneer ik commentaar zoals dit lees, wil ik meteen een paar positieve reacties plaatsen om de schrijfster een hart onder de riem te steken.

Ieder die iets op het internet zet, of het nou een foto, artikel of filmpje is, stelt zich kwetsbaar op om een deel van zichzelf met een grote massa te delen. Je doet moeite, laat jezelf van je beste kant zien en hoopt op positieve reacties. Dit moet beloond worden, niet afgestraft. Geef eens een complimentje! Laat zien dat je de inspanning van een ander waardeert. Negatief commentaar voor je houden zou geen enkele moeite moeten kosten en het scheelt wel een hoop gekwetste gevoelens. Laten we met z’n allen een klein beetje meer respect tonen.

Mijn advies aan alle mensen die artikelen, filmpjes en foto’s plaatsen: laat je alsjeblieft niet van je stuk brengen door negatieve reacties. Blijf doen wat je leuk vindt, er zijn genoeg mensen die het wel waarderen. Tot slot advies aan iedereen die het nodig vindt een goed artikel te negeren en te beginnen over het uiterlijk van een schrijfster: haal die vingertjes van het toetsenbord en zoek een andere hobby.

Ik verheug me nu al op de negatieve reacties die ik hierop krijg, omdat dit precies mijn punt zal bewijzen.