Silvio Berlusconi verkoopt zijn beste speelgoed

Rick van Zijl 14 apr 2017

FC Internationale en AC Milan spelen samen sinds 1926 als rivalen onder één dak in het Stadio Giuseppe Meazza oftewel San Siro. Beide clubs beleefde ongekende successen met gewonnen prijzen als de Wereldbeker, Champions League en landtitels. Nederlandse voetbalhelden, zoals: Clarence Seedorf, Marco van Basten, Ruud Gullit en Wesley Sneijder vertegenwoordigde het roodzwart of het blauwzwart. Voor beide clubs is het allemaal verleden tijd en beide clubs zijn subtoppers geworden in een competitie waarin Juventus FC de lakens uitdeelt.

In 2013 verkocht Massimo Moratti, de toenmalige voorzitter van FC Internationale, 70% van de aandelen aan de Indonesische zakenman, Erick Thohir. Ook aartsrivaal AC Milan is overstag gegaan om 97,3% van de aandelen te verkopen aan een zakenman uit China, genaamd: Yonghong Li. Hoe hebben de geschiedenisrijke clubs toch zo erg kunnen afzakken?

Ikzelf heb de wedstrijd AC Milan – PSV Eindhoven voor de kwartfinale in de Champions League nog sterk in geheugen. Dankzij een dubbel tellend uitdoelpunt ging niet PSV, maar AC Milan door naar de halve finales. AC Milan won de eerste wedstrijd thuis met 2-0, maar in de return werden de Milanezen volledig overklast door de Eindhovenaren wat resulteerde in een 3-1 winst. PSV stond lang 2-0 voor, maar door een goal in de laatste minuut van Massimo Ambrosini kwam de halve finale uitzicht. Een goal van Philip Cocu in de blessuretijd was dan ook niet genoeg.

FC Internationale won in 2010 nog de treble met spelbepaler Wesley Sneijder. De finale in de Champions League was tegen het Bayern München van Arjen Robben, maar door twee heerlijke doelpunten van Diego Milito waren de Milanezen te sterk voor de Duitsers. Het seizoen erop vertrok José Mourinho vertrok naar de Spaanse hoofdstad.
FC Internationale zakte sindsdien veraf en Diego Milito raakte nooit meer een bal.

De toekomst
De Italiaanse clubs van weleer proberen een inhaalslag te slaan en hebben daarom de club met bijbehorende schulden verkocht aan buitenlandse miljardairs om oude tijden te herleven. Maar zijn de nieuwe beleidsbepalers klaar om groot te investeren met een achterliggend idee?
Is San Siro binnenkort verleden tijd? Welk van de twee gaat de strijd winnen van Juventus FC? En vooral welke sterren laten zich verleiden tot het FC Internationale- of AC Milan tenue waar er toch op dit moment nog weinig eer valt te behalen.
Welke veranderingen wij meegaan maken bij de ex-grootmachten wordt dan ook met veel belangstelling gevolgd!