Sociaal exhibitionisme

oscar1970 3 mrt 2017

Ja, ik weet het, ik ben een ouderwetse plasser. Ik ben er nog zo een die als die wakker wordt eerst opstaat, onder de douche springt, zich aankleedt, naar beneden loopt voor zijn ochtendkrantje, zijn ontbijt maakt en dat vervolgens onder het genot van dat krantje nuttigt (fout Oscar, “eetlezen” is helemaal fout). Ik heb na mijn ontbijt nog altijd geen enkel apparaat aangeraakt dat met het internet verbonden is; mijn supersonische hightech theepot heeft namelijk geen IP-adres. Kan mij wat schelen; dat internet redt het echt wel een uurtje zonder mij.

Tijd om aan het werk te gaan. Daarvoor moet ik wel het internet op. Ik gebruik tools als Slack, Trello, GitLab, Power BI en Skype for Business om mijn doelen te bereiken. Ik lees wat hoofdstukken van een tutorial door, terwijl Moby mij op de achtergrond begeleidt.

Ja, ik weet het, ik ben een ouderwetse plasser. Geen Twitter, geen Instagram, geen Snapchat, geen WhatsApp, alleen Facebook, en dat is zó 2006. Maar dat is al voldoende voor een dagelijkse portie sociaal exhibitionisme. Om de haverklap verschijnen berichten van “vrienden” die hun karakter, stijl en leefwijze in de uitverkoop gooien. Want dat gebeurt dus als je meedoet aan die vragenstellerij van nametests.com: de bedenkers van die website krijgen gratis en voor niets allerlei gegevens over jou waar zij vervolgens grof geld aan verdienen door ze door te verkopen. Intussen vraag je jezelf af waarom het internet bijna alles van je weet. Tja, hoe zou dat nou toch komen? In ieder geval niet omdat nametests.com jouw privacy geschonden heeft.

Ik weet van mijzelf echt wel wat mijn favoriete kleur is, mijn favoriete eten, wie mijn top followers zijn, in welke stad ik het liefste zou willen wonen en hoe die film heet als mijn leven een film zou zijn. Als ik dat van een ander wil weten, dan kan ik het die ander ook gewoon direct vragen. Daar heb ik nametests.com niet voor nodig. En mij interesseert het geen biet wat mijn favoriete sprookjesfiguur is, want ik geloof niet in sprookjes en al helemaal niet als ze door nametests.com zijn verzonnen.

Ik scroll verder. Runtastic, zodat we allemaal op de hoogte zijn van de vorderingen van onze hardloopvrienden. Nog meer nametests.com. Wat is je favoriete sport? Je favoriete ballroomdans? Oh shit, ik geloof dat ik nu mijn favoriete sport heb verraden. En ik heb nog niet eens nametests.com gebruikt.

Weet je wat? Suck my dick. My Moby Dick. Herman Melville, 135 hoofdstukken. Een echt boek, in plaats van een Fakebook.