‘Rotgeur’

Peter van Bochoven 6 mrt 2017

De laatste Jinek uitzending gezien?. Nee? Dan graag uw aandacht voor het volgende.
Rene Mioch spreekt Rutger Castricum aan over zijn taalgebruik . Onfatsoenlijk noemt hij het. “Onfatsoen is er. Face it. Beat it” antwoordt Rutger. En pakt vervolgens het spreekwoordelijke schepje en doet het woord: ouderwets er bovenop. We moeten volgens Rutger leven in het ‘nu’. Laat ik zijn fatsoen van ‘nu’ eens spiegelen aan mijn werkvloer: een vmbo school.
Heeft een student bijvoorbeeld zijn huiswerk niet gemaakt? Geen probleem. Wij zullen hem of haar er als volgt fatsoenlijk op aanspreken: “Zo, kankermongool. Heb je alweer je huiswerk niet af? Staat je niet netjes, Kopvod! Face it! Hebben ze geen zin in school? “Pleur dan maar op naar je eigen land!” Face it!
Ik weet zeker dat onze studenten dit ‘nieuwe nu’ niet zullen herkennen en hun beklag erover gaan doen bij hun mentor. al gauw zullen ze zien dat daar de poster: ‘kanker verziekt je taal!’ is weggehaald en vervangen door het affiche met de slogan: ‘Face it! Beat it! Leef in het nu!’ Ach natuurlijk, zullen ze denken. Stom. Helemaal vergeten: het nieuwe fatsoen! Het nieuwe nu!
Ouders zullen er in het begin ook problemen mee hebben. Hoewel, ze worden al jaren op deze wijze benaderd, maar waren waarschijnlijk nog in de veronderstelling dat dit alles onfatsoenlijk is. Nee. Wees gerust mensen. De ‘pleur op’ is gemeend . scheldwoorden met het woord kanker zijn het kaviaar van de Nederlandse taal geworden. Face it!
Bewindslieden zullen hun beklag ook niet doen. In tegendeel. In het tevens door hen gemaakte ‘nieuwe nu’ zullen zij ons alleen maar aanmoedigen. Het zal vast ergens binnen het raamwerk van passend onderwijs te verweven zijn. Niet alleen ADHD kinderen horen op een dagelijkse school. Ook het taalgebruik van ‘nu’. Face it!
Het ‘nu’ van ‘Rotgeur Castrerum’ (Face it!) is net zo inconsequent als de politiek. Was het niet ‘Rotgeur’ die op hoge poten naar het TMF hoofdgebouw ging. Was het niet ‘Rotgeur’ die daar hoogstpersoonlijk een TMF’er in elkaar zou gaan slaan omdat hij het onfatsoenlijk vond dat zij middelbare scholieren hadden opgeroepen hun leraren te slaan en dit op het internet te posten. Ja! Dat was Rutger. Hij vond het onfatsoenlijk. Vreemd, want TMF vroeg het ouderwets fatsoenlijk.
Kunt u het nog volgen? Nee? Nou, ik ook niet en ‘Rotgeur’ al helemaal niet. ‘Beat it’, Kokosnoot.