Was ik maar…

Mijn brein verrast me soms. Het bedenkt de meest vreemde, gekke en soms zelfs briljante ideeën op de meest bijzondere momenten. Iemand zei ooit tegen me dat ik moest zorgen dat ik altijd een notitieboekje bij me had, zodat ik al mijn hersenspinsels op kon schrijven. En dat heb ik een lange tijd gedaan: alles opschrijven wat mijn hoofd bedacht.

De laatste jaren heeft mijn notitieboekje vooral gefungeerd als stofvanger. Hersenspinsels liet ik vaak voor wat ze waren en mijn briljante, vreemde en soms gekke ideeën liet ik meer dan eens vervagen. In rook opgaan. Vertrekken naar een wereld gevuld met mijn gedachten. Een wereld vol vreemde wezens, die ik creëerde in mijn hoofd. Een wereld vol verhalen, vol met dromen.

Vannacht werd ik wakker. Er speelden woorden in mijn hoofd. Ze renden rondjes, sprongen over elkaar heen. De woorden lieten zich niet wegjagen. Ze lieten zich niet verbannen naar de wereld waar ik hun voorgangers heen stuurde. Ze schreeuwden in mijn hoofd, weerhielden me van mijn slaap, lieten mijn hoofd draaien.

Zuchtend deed ik mijn nachtlampje aan. Ik pakte mijn notitieboekje van mijn nachtkastje, klikte mijn pen aan en begon te schrijven. Het zouden woorden zijn die voor altijd gevangen zouden blijven op papier. Gevangen in mijn notitieboekje. Niet bedoeld om de wereld te zien. Want dat wat in mijn notitieboekje staat is persoonlijk. Niet bestemd voor anderen.

Tot vandaag.

Want toen ik vanmorgen de woorden las die ik vannacht in een haast onleesbaar handschrift opschreef, voelde ik iets dat ik niet eerder had gevoeld: de wil om ze te delen. De wil om iets te delen, wat ik het liefst verborgen houd. Iets wat ik eerder nooit heb gedaan. Omdat ik bang was, denk ik. Bang dat mensen er iets van zouden vinden.

Maar vandaag besluit ik mijn angst te negeren. Misschien dat ik er spijt van krijg. Misschien ook niet. Hoe dan ook, hier gaan we:

Was ik maar

Was ik maar een lam in de wei
Een zwemmende bij
Een vliegend tapijt

Een kip met een baard
Een hinkelend paard
Een hert met gewei

Was ik maar een olifant
De ochtendkrant
Een slagroomtaart

Suikerzoet
Ganzenvoet
Schelpenstrand

Was ik maar een cavia
Waar slaat dat op?
Daar rijmt niets op.

Koeienvlaai
Aambei
Paasei

Ga eens slapen stomme koe
Slaap, slaap, slaap
Je bent moe

Een onvervalst meesterwerk, echt.