GEEL.

Geoffury 9 mrt 2017

Alles goed?
Ja, super.
Prima.
Perfect, hoor.
Nou, alles is goed.

Goed. Standaard openingen, bijna een reflex. Geindoctrineerd, net Goebbels in WOII. Probeer de vraag maar uit, of doe je hem ook al? En ben je ook lid? Van die elite die altijd zegt dat het allemaal dik in orde is terwijl dat niet zo is, of verre van, zo ver mogelijk vandaan. Van goed. En dat terwijl alles juist super kut is. Ultra mega shit.

Er zijn nog vele andere hybride varianten van slecht waar ik niet op kan komen maar het heeft geen nut ze te verzinnen, te noemen, want niemand gebruikt ze toch. Het is een vorm van schaamte, althans zo ervaarde ik het altijd. En de dame die de eerste was die het ooit eerlijk in mijn gezicht en hardop durfde te zeggen.

Ik hou niet van, Alles goed? Waarom moet je altijd liegen? Waarom zou je gewoon niet kunnen zeggen dat alles lekker poep kut shit is?

Want je wilt niet als een sukkel overkomen. Een loser. Je bent trots, en je wilt cool lijken, en stoer, en alsof alles onder controle is. Alsof jouw leven de shit is.

Of, je bent bang, en kwetsbaar, schuchter je bloot te stellen. Je piest geel in je metaforische broek. En geloof me, althans ik vermoed het, we zitten allemaal in hetzelfde bootje. Wij allen hebben weleens de gele wateren bevaren.

En ik denk dat dit weer een geruststellingsmeditatie en oefening is. Dat het allemaal oké is, en meer dan prima, en het zelfs goed is. Na regen komt vast meer regen en daarna andere vormen van weer, en na pieken komen dalen en nadat wie weet wat. Na de vuile was, nieuwe kleren. Fris, en schoon. Na inspanning, rust. Na schaamte, acceptatie. En tevredenheid met jezelf, met onszelf, als mens.

Er zijn mildere vormen van antwoorden. Alles goed? Kan beter. Mag niet klagen. Kan slechter. Beetje moe. Beetje druk. Nee, je hoeft niet te zeggen dat je het mega-uber druk hebt, om je leven te valideren. Nee. Dus de volgende keer als je de befabelde vraag hoort, of stelt, houd dan rekening. En bedenk, uit het zwart van slecht komt vast weleens geel van licht, en het is meer dan oké als je dat niet beseft, of je gevoelens niet kan benoemen. Maar zolang je het voelt, ookal ben je niet altijd volledig eerlijk, dan komt alles goed.