Jan Dijkgraafs ginger ale

WJFioole 9 mrt 2017

Beste Jan,

In principe vind ik het geen stijl. Ik hoorde je 8 maart op 3fm het geen stijl-principe uitleggen. En ik moet eerlijk zeggen dat ik daar helemaal niets van begrijp.

Je uitleg doet me denken aan de Royal Club reclame die nu op tv is. Ken je die? Het gaat over een man die geen mening heeft, geen keuze durft of wil maken. Zoals de Royal Club man zegt “Innocent? Maybe. But what if it starts taking over your live?”. Als jij met geen stijl in de kamer komt, dan gaat het onze levens inderdaad overnemen. En ik ben zo bevreesd dat wij straks allemaal gekleed in een zestiende-eeuws knalblauw pakje met een omgekeerde mohawk in een garnalen tuktuk op een vervallen industrieterrein dat ooit ons mooie Nederland was moeten leven. En – wederom zoals de Royal Club man zegt – “You can’t live like this”.
Is het in principe niet zo Jan, dat we juist stemmen om mensen die wel een mening hebben ons land te laten besturen? We stemmen juist om de hersenloze en mening loze mensen niet aan de macht te hebben. We kiezen om ons land vooruit te helpen. Beter te maken. We kiezen niet om daarna nog een keer te moeten kiezen. Eens of oneens, de andere partijen hebben een programma. Die hebben gekozen en daar kunnen wij met onze stem achter gaan staan of juist niet. Als we op jou stemmen dan zien we het wel per onderwerp wat we doen. “You are what you choose!” aldus de Royal Club man. Dus wat zegt dat over jouw, jij kiest niets? Een sportlichaam hebben zonder sit-ups te hoeven doen, maar met een dieet van friet, frikadellen en gin-tonics (uiteraard van Royal Club)? Als je een sportlichaam wil krijgen, dan moet je daar toch dingen voor laten? Je moet toch een plan hebben? Je kan toch niet elke keer alleen het positieve nemen? Je moet toch keuzes maken wil je tot grootsheid komen?
Je zegt daarbij te vertegenwoordigen zoals de mensen hebben gestemd, zonder dat jouw eigen mening. Waarom ben je dan zo boos over het Oekraïne referendum? Slechts 32% van de mensen heeft daadwerkelijk op het referendum gestemd. De overige 68% interesseert het dus niet. Als jij de mening van het volk vertegenwoordigt, dan zou ik je dus ook voor 68% van de tijd vrij nonchalant willen zien doen over dat geheel. Sterker, je mag maar 20% boos zijn. De rest moet je juist dol enthousiast zijn om dat wat Rutte doet!

Hoe ga je een land runnen zonder mening? Zie jij je dat werkelijk voor je? Ik in principe niet, misschien kunnen we een keer een Ginger Ale drinken, dan kan je het me nog eens uitleggen.