Alternative Facts

Ik zweef en met mij nog zo’n acht miljoen Nederlanders. We zweven en hebben totaal geen idee waar we zullen landen en of we überhaupt wel willen landen. Ik glij naar links en dan weer naar rechts. Ik wil alles overzien, maar ben me er van bewust zoals het vaak gaat met zweven, dat dat vaak prettiger is dan landen. Vijf jaar geleden landde ik onverwachts in een cactusveld.

Participatie, flexwet, immigratie, scheefhuren, Zorg en dit alles kunnen we verzamelen onder één noemer, namelijk Alternative Facts. Tenminste, zo voel ik het. Het klinkt allemaal logisch die termen, voor jezelf opkomen, flexwerken is beter dan een uitkering, nieuwe Nederlanders moeten zich aanpassen, wie veel verdient moet meer huur betalen en een goede zorgverzekering die je zo duur kan maken als je zelf wil.

Een gezin heeft schulden, maar lopen ieder jaar weer tegen een flinke huurverhoging op, een eigen risico van 385 euro. Zij krijgen geen subsidies, toeslagen want op papier verdienen ze te veel.

Een man van middelbare leeftijd krijgt in 2015 raakt zijn baan kwijt. Gelukkig vindt hij snel een andere baan, wel flex natuurlijk. Maar dan slaat het noodlot toe en na ruim twee jaar hard werken, wordt de man zo ziek dat hij wordt afgekeurd. Dan komt hij er achter dat zijn pensioen niet doorloopt. Het uitzendbureau mag nl. een wachttijd van zes maanden instellen, voordat de twee jaar aaneengesloten werken ingaan.

Er zijn nog steeds mensen op de vlucht voor oorlog maar wij maken een afspraak met Turkije.
Door die afspraak laten we ons alles welgevallen wat mijnheer Erdogan zegt. Hij noemt Nederland een fascistisch en racistisch land, en dit alleen omdat hij Nederlandse Staatsburgers met een Turkse achtergrond nodig heeft om van zijn land een dictatuur te maken.

Ik zweef en eigenlijk wil ik blijven zweven, want de kans op een reusachtig cactusveld is misschien nog wel groter dan vijf jaar geleden en aangezien ik nog steeds bezig ben met die naalden te verwijderen, probeer ik nu uit alle macht zo’n cactusveld te vermijden. Ik blijf zoeken naar een veld vol verschillende bloemen, kleurrijk, zacht en meegevend en als ik dan toch nog zweef dan graag ook nog een zonnetje erbij voor de broodnodige warmte.