Vogelnestkastjesgeleuter

oscar1970 22 feb 2017

Leden van de Staten-Generaal,

De laatste tijd is me opgevallen dat veel politici "de traditionele linkse media laten liggen" en in plaats daarvan liever Twitter gebruiken. Het schijnt dat met Twitter veel meer "rechts"-streekse statements kunnen worden gemaakt. De maximaal 140 tekens in een tweet of de 400 woorden van dit betoog, dat is uiteraard nogal een verschil.

Nu moet ik lezen dat dit iets van de laatste tijd is. In dat verband wil ik u attenderen op een document uit onze streek, dat ik al dertig jaar in bezit heb. Het is het “pruufskrift” van een hier niet nader te noemen “promoventje”, in het kader van zijn afstudeerproject aan de Keijologische Hogeskool in het u vast wel bekende Keiebijtersland. Ik vind dat het, gezien de recente ontwikkelingen, tijd wordt voor een herwaardering van de inhoud van dit onderzoek.

In genoemd document uit 1987 werd namelijk gesuggereerd dat politiek Den Haag veel beter af is als het tijdens de debatten niet langer het ABPCN gebruikt (Algemeen Beschaafd Politiek Correct Nederlands), maar het Helmonds. Een zin als “ik kan mijzelf ook na zeer lang nadenken niet voor de geest halen wat u mij met uw weloverwogen gekozen woorden wilt vertellen” wordt dan “Wa zidde gai?”. 126 tekens of 13 tekens, dat scheelt bijna een factor 10. Een eenvoudig rekensommetje leert dat u in het Helmonds tot wel 10 zinnen in een twitterbericht kwijt kunt. Nou ja, twitterbericht, wij noemen het vogelnestkastjesgeleuter. Anoniem vanuit een klein hokje onzin verspreiden. Daar willen wij Keiebijters niet mee geassocieerd worden. Twitter is namelijk Engelands voor een medium vol geklets, gezwets of gezanik. En die drie termen zijn synoniem voor wat wij tonproaten noemen. Dat is een in Keiebijtersland algemeen erkende kunstvorm. 140 tekens het wereldwijde web opslingeren, daar is geen kunst aan.

Ik hoop u voldoende te hebben overtuigd van de oprechtheid van mijn bedoelingen. Want als ik de peilingen moet geloven, is Nederland na al die jaren van tamme discussies wel toe aan iets wilders. Niet dat ik daar overigens fan van ben, maar u snapt wel dat u de mensen moet geven wat zij willen.

Met vriendelijke groeten van een geboren Keiebijter,

Oscar (achternaam bij redactie bekend).

Pling… ah, een nieuwe reactie op een eerdere column van mij in de Keigoeie Koerier. “VAL KAPOT”. Dat is Helmonds voor “na jaren van trouwe dienst heeft mijn zelfgemaakte uit herbruikbare materialen samengestelde muizenval definitief de geest gegeven”.