Geluk? Zet er maar een ‘t’ achter: GELUKT!

Jaap Bastiaan 1 feb 2017

Vorige week stond er een stralend lachende Sanny Verhoeven op de cover van de Metro. Ze wil iedereen helpen bij de zoektocht naar geluk. Een loffelijk streven.

Veel mensen zijn op zoek naar geluk. Sommigen nemen zelfs de moeite om naar Santiago de Compostella te lopen om zichzelf of het geluk te zoeken, want wie weet is de weg naar Santiago de Compostella de weg naar geluk. Hoe dan ook: van Sanny Verhoeven hoef je niet zo ver te sjokken. Van mij trouwens ook niet. Je kunt gewoon even thuis voor je laptop of computer gaan zitten en haar even opzoeken op haar YouTubekanaal. Ze geeft allerlei tips. Een haal ik eruit: stel realistische, haalbare doelen. Dan kan het resultaat nooit tegenvallen.

Geluk. Wat is geluk? Oud-premier Dries van Agt – inmiddels al 85 jaar! – formuleerde geluk als volgt: ‘Zet er eens een ‘t’ achter.’ Met andere woorden: GELUKT! Het is je dus GELUKT iets te bereiken wat je misschien voor onmogelijk had gehouden! Je ideale gewicht! Een diploma! Een record! De ideale partner, oftewel: het ultieme liefdesgeluk! Vul maar in of aan.

Het moet je natuurlijk ook meezitten, anders kan je zoektocht weleens een obsessie of frustratie worden en dus averechts werken. Wat dat betreft zit het Sanny Verhoeven niet tegen: SchoolTV (op haar 19de), Theatermaker, Onderweg naar Morgen, een wintersportprogramma bij RTL 4 en een aantrekkelijk uiterlijk. Natuurlijk: succes komt je niet aanwaaien en je moet er veel voor doen en laten, maar op een bepaald moment gaat een en ander toch wat gemakkelijker. En een aantrekkelijk uiterlijk helpt vaak ook.

En alle verhalen over geluk zijn aan mensen met een (ietwat) depressieve aard ook niet besteed. En dat kun je ze moeilijk kwalijk nemen. Ze leven jammer genoeg voortdurend in een sombere, donkere wereld.

Terug naar Sanne: zoek haar YouTubekanaal eens op en je zult al snel merken dat geluk niet alleen een zelfstandig naamwoord is maar ook een werkwoord of doe-woord.

Tot slot: alle goeds, alle succes, alle GELUK en alle liefs! En: je moet natuurlijk ook een beetje geluk hebben met geluk.