Pachinko verkiezingen

WJFioole 1 feb 2017

Kent iemand het spel Pachinko of een variant daarvan? Ik moet eerlijk zeggen dat ik het Nederlandse woord voor het spel (dat er zeker moet zijn) niet weet. Het is in ieder geval dat spel waarbij je bovenaan een plank een muntje of balletje laat vallen, waarbij je hoopt dat het onderaan in het vakje met de hoogste score eindigt. Onderweg sta je echter vooral te schreeuwen, vloeken, tieren, bibberen en te vrezen als je de route ziet die het muntje (of balletje) aflegt. Tussen waar jij het er in laat vallen en de landing in het bakje met de hoogste score zit namelijk een woud aan spijkertjes. Al die spijkertjes beïnvloeden de route van het vallende voorwerp continu. Zo zou het kunnen dat wat je er linksboven in gooit, uiteindelijk rechtsonder tot stilstand komt. Evengoed als het kan dat de volgende keer dat ik er linksboven wat in gooi het opeens wel linksonder eindigt. Mateloos frustrerend (ik gooi het toch niet voor niets links) en zenuwslopend.

Als kermisspelletje is het nog wel grappig, maar als uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen word ik er minder vrolijk van. Toch is dat ook nu weer het gevoel dat ik krijg bij de (snel) komende verkiezingen. Gelukkig zijn er nog een berg partijen afgevallen die niet op de kieslijst komen, maar er is nogal wat te kiezen. Waar dat uiteindelijk toe gaat leiden weet echter niemand. We gaan namelijk eerst weer polderen, compromissen sluiten en omdat we toch nog twee zetels extra nodig hebben wordt opeens de mening van een paar mensen super belangrijk. Het stemmen op een politieke partij is precies hetzelfde als Pachinko spelen, je kruist een vakje aan waar je dat wilt, maar waar dat uiteindelijk uitkomt… niemand die het weet. Het wordt een hele formatie lang je rode vakje tussen de spijkertjes van koers zien wisselen net zolang deze tot stilstand is gekomen. Of dat in een vakje is dat je wilde is nog maar de vraag.

Amusant wellicht, maar dat lijkt me niet de bedoeling. Kunnen we in plaats van op een politieke partij te stemmen (een muntje de spijkers in gooien) niet op vooraf geformuleerde regeerakkoorden (de vakjes onderaan) stemmen? Dan krijg ik tenminste wat ik wil.

Het spel Pachinko is gebaseerd op the Bean Machine. Een expiriment die moest aantonen dat er een normaal verdeling zou ontstaan op het moment dat de muntjes in het midden in de spijkers werden gegooid. Nu maar hopen dat de verkiezingen inderdaad een normaal verdeling opleveren en niet plots een nexit, een polderdrama of nog iets wilders…