Geef eens een complimentje!

Doortje Klinkenbergh 24 feb 2017

Als mijn wekker gaat in de ochtend, is het eerste wat ik doe even mijn mobiel pakken. Wat hebben mijn vrienden allemaal uitgespookt op social media die nacht? Ik kom een paar kattenvideo’s tegen en de populairste nieuwe internetgrappen. Dat meisje waarmee ik naar de middelbare school ging, is getrouwd en in verwachting, maar ik maak mij nu klaar voor een lange dag in de schoolbanken.

Na een korte existentiële crisis, scrol ik door naar een paar selfies en andere berichten van mensen die zich klaar maken voor de dag.

Vind ik leuk!

Liken, dubbelklikken, swipen, een paar aardige woorden plaatsen onder een post… het is niet veel werk, en je wordt nergens mee geconfronteerd. Lekker onpersoonlijk, maar toch attent! In het echte leven geef ik eigenlijk niet zo veel complimentjes. Hoe komt dat?

Terwijl ik dit aan het typen ben, denk ik aan de mensen die ik elke week wel een paar keer zie. Ik herinner me iemand die haar haar geverfd heeft, wat stond dat leuk! Daar heb ik eigenlijk nooit wat over gezegd. Heb ik die vriend gefeliciteerd met het behalen van zijn rijbewijs na drie keer gezakt te zijn? Of heb ik alleen zijn foto geliked op Facebook? En is het niet weer eens tijd om mijn moeder te vertellen dat ik haar zo lief vind?

Als ik zelf complimentjes krijg, voel ik me vaak een beetje ongemakkelijk. Hoe ga je er mee om? Zeg je ‘dank je wel!’ en ga je door met wat je aan het doen was, of complimenteer je de andere ook? Is het een soort ruilhandel? Verwachten mensen iets terug van je? Ik weet het niet, dus ik verander maar snel van onderwerp. Net als veel anderen.

Erg jammer, want complimentjes krijgen is stiekem toch wel fijn. Mensen willen nou eenmaal gewaardeerd worden, daar worden we gelukkiger van. Een complimentje is oprecht, iets waar niet voor betaald is en iets wat vrijwillig gegeven wordt. In een maatschappij waar tegenwoordig veel draait om kopen, is het vrijwillig weggeven van gratis dingen aan bekenden en minder bekenden steeds minder vanzelfsprekend.

Wij Nederlanders zijn dus niet echt goed in het geven en krijgen van complimentjes. Hier moet verandering in komen! Op 1 maart is het in Nederland Nationale Complimentendag. Op deze dag kun je dus complimentjes geven, en de schuld geven aan de datum! Een goede oefening voor de rest van het jaar, lijkt mij.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geef eens een complimentje!
Sluiten