UITGELATEN

Ronald van der Drift 9 jan 2017

Bij binnenkomst voor hun laatste sessie kreeg ik van beiden een stevige hand. De noodzaak om met elkaar te spreken was verminderd en daarom bevonden zij zich in een feestelijke en opgetogen stemming. De situatie was immers langere tijd niet meer uit de klauwen gelopen en de onvermijdelijke conflicten wisten ze bekwaam in de hand te houden. Tijdens een handgemeen kwam de vuist niet meer op tafel en blunders werden niet meer doortrapt en laag-bij de-grond bestreden. Fouten werden als menselijke vergissingen bespreekbaar gemaakt en gecorrigeerd. Zelfs op haar werk boekte ze vooruitgang. Tijdens de lunch vroeg een mannelijke collega naar het hoe en waarom van haar vrolijke stemming. Alvorens hij het hemd van haar lijf zou vragen had ze “ Goede seks “ geantwoord. Een tafelgenoot trapte al dan niet per ongeluk tegen haar scheenbeen. Het lukte haar opgetogen voet bij stuk te houden en ze zich staande te houden boven het slagveld.

Iemand die opgewekt is heeft een vrolijke en blijmoedige stemming. Zijn uitgelatenheid werkt verheffend en geeft het leven een goede smaak. Een vreugdevol persoon wordt niet verduisterd en belast door innerlijke donkere wolken. We zeggen niet voor niets dat er geen vuiltje aan de lucht is. Bij deze staat van zijn schijnt de zon als het ware door al onze poriën wellustig en ongehinderd naar buiten. Een goed gemoed weerspiegelt een gepast optimisme en zin in het bestaan. Vreugde is daarom een uiting van een welbewust en vervuld leven.

Tijdens het uitlaten van het echtpaar wist ik plotseling haar naam niet meer. Ook deze vermoedelijke trap tegen het verkeerde been kon ze met een welgemeende lach soepel ongedaan maken, maar ik deed er eerlijk gezegd veel langer over.