Rondje om de kerk met NS, één en al irritatie…

Jan-Maarten 11 jan 2017

Het is dé organisatie waar Nederland het meeste over zeurt en klaagt: de Nederlandse Spoorwegen. Treinen rijden niet, blaadjes op de rails of er komt een rondje om de kerk voor de NS-machinisten. Dagelijks reis ik anderhalf uur met de trein. Heel saai eigenlijk: ‘s ochtends heen en ‘s avonds terug, op en neer dus. Dat rondje om de kerk voor machinisten, oftewel net als elke andere reiziger ‘op en neer’ roept bij mij veel irritatie op. Ik was namelijk een jaar geleden postbezorger en maakte daar letterlijk ‘een rondje om de kerk’ tijdens storm, sneeuw en regen. Wij postbezorgers zeurden niet. NS-machinisten doen dat wel, terwijl ze droog, warm en heerlijk in hun cabine kunnen zitten. Iets wat mij heel erg verbaast. Lopende-band-medewerkers doen ook altijd hetzelfde werk en zeuren toch ook niet? Waarom doen NS- machinisten dat wel?

Beste machinisten: Ik weet dat het vervelend is om steeds hetzelfde werk te doen, de vele negatieve publiciteit doet jullie ook niet goed, maar wees enthousiaster en maak er iets leuks van!

Huub van den Dungen van vakbond FNV Spoor gaf destijds aan dat treinmachinisten op een vast traject door routine minder goed zouden opletten. Onzin! Naar mijn idee kun je juist beter functioneren op bekende trajecten. Je wordt minder snel afgeleid en kent je ‘eigen’ route als geen ander, veel beter toch? Dit zorgt voor minder storingen en uiteindelijk zal het imago van de NS verbeteren. Ga lekker met jullie treinen ‘om de kerk’ rijden in plaats van zeuren, zeiken en staken!

Oké, bijna genoeg gemopperd. Ik wil nog één ding kwijt aan de NS: Elke dag reis ik van Steenwijk naar Utrecht, anderhalf uur treinen, mits de spoorbobo’s hun werk goed doen. Wat krijg je dan als cadeautje omdat je een zogenaamde ‘trouwe’ klant van NS bent? Ikzelf zou denken aan een maand eerste klas reizen of gratis een dagje Maastricht met de trein. Niets is minder waar, je krijgt een cadeau een paar cent: een OV-chipkaarthouder, die je elke dag kan gebruiken, joepie! Een abonnement van bijna 4000 euro per jaar, en dan als cadeau een beetje plastic wat ligt te verstoffen in de keukenla. Leuk geprobeerd NS…