ik ga nog even slapen, oke papa?

Oudejaarsavond. Aan een tafel in Breda wordt het jaar geanalyseerd; hoe was de vakantie, wie is er weer in verwachting, hoe gaat het met de kinderen, hoe gaat het met de nieuwe baan. Het is gezellig, er wordt gelachen maar het is ook af en toe serieus. De kinderen zijn naar bed er wordt gegeten en gedronken.
Later op de avond wordt er televisie gekeken. Ook hier flitst weer een analyse van het jaar voorbij, serieuzer deze keer. Wie is er dood gegaan, de oorlog in Syrie en politiek. immers dat is met de komende verkiezingen ook weer actueler aan het worden.
Het is na elven en langzamerhand worden de kinderen wakker gemaakt. Ook onze dochter dit jaar. Ze was voorgaande jaren wakker geschrokken van het vuurwerk en op deze manier dachten we is het fijner voor haar. Ze neemt plaats achter haar kindertafeltje, eet kaasstengels, kijkt een filmpje en drinkt een sapje.
Om twaalf uur wordt er geproost en vuurwerk afgestoken. Nadat ze even mee heeft gekeken neemt onze dochter weer plaatst achter haar tafeltje, met een oliebol deze keer. Iedereen druppelt weer binnen en de tv gaat weer aan. Er begint nu een vooruitzicht op wat er allemaal komen gaat in 2017. Mijn dochter observeert ons een paar keer en loopt daarna naar de deur en zegt zelfverzekerd; “ik ga nog even slapen, oke papa? Er viel een alles samenvattende stilte….