Wantrouwen is het nieuwe vertrouwen
Nep-nieuws beheerst nog steeds het nieuws. Als ik de berichten mag geloven schijnt het overal om ons heen te bestaan. Sylvana demonstreerde voor het gemak bij Pauw even hoe het is om er in te tuinen.
Gisteren hoorde ik iemand op de radio zeggen dat wij, de consumenten van het nieuws, in eerste instantie altijd geneigd zijn nieuwsberichten voor waar aan te nemen. Daar hebben we immers al jarenlange ervaring mee dus dat gaat ons het makkelijkst af, zo verklaarde de man.
We moeten ermee leren leven vrees ik want nep is zo langzamerhand het nieuwe echt aan het worden.
Zo is er de afgelopen weken een enorme online handel in nep-merkkleding opgerold. Deze werd massaal aangeboden op sociale media, u weet wel, de Facebooks en Instagrams waar we met al onze honderden nep-vrienden op zitten om elkaar te overtuigen van ons nep-geluk. De eeuwenoude Mixteekse schedel in het Museum voor Volkenkunde in Leiden. Nep. Ambassades in Ghana. Nep.
Nep-azc’ers, nep-slachtoffers van de aanslagen in Parijs, nep-zwarte pieten, je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat echt.
’Echt’ begint op zijn beurt enorm aan terrein te verliezen. Heeft u Mark Rutte ooit echt zien lachen? Ik geloof het niet. Echte scharrelkippen, bestaan die? Echt Hema?
Maar waar gaat het nu eigenlijk echt om? Het gaat natuurlijk om vertrouwen. En dat vertrouwen wordt steeds meer op de proef gesteld omdat we niet meer goed weten wat echt is en wat nep. Vertrouwen in de politiek verdwijnt snel in de westerse wereld. Zie de verkiezingen in de V.S. en de peilingen hier (al mogen we peilingen ook niet meer vertrouwen). Vertrouwen in de media zijn we ook aan het opzeggen.
Jan Terlouw verwoordde ons gebrek aan vertrouwen zeer treffend in DWDD maar werd vervolgens direct zelf gewantrouwd.
Bij ons in de wijk is het touwtje uit de brievenbus vervangen door een extra slot en een buurt-Whattsapp. De Whattsapp-groep is in het leven geroepen om onraad in de buurt vroegtijdig te signaleren. ’Er rijdt nu al voor de tweede keer een zilveren mazda stapvoets door de straat. De bestuurder heeft zijn raam open en kijkt overal naar binnen. Even in de gaten houden!’, was een van de eerste berichten die in de app verscheen. Ik heb de groep direct verlaten.
Ik had er geen vertrouwen in.