Hé, mooi mens!

Rosanne Kars 7 dec 2016

Hallo lief, mooi mens dat deze krant aan het lezen is. Ik ken je niet persoonlijk, weet je naam niet, heb geen idee hoe je bent in het dagelijks leven. Ondanks dat ik je niet ken, weet ik wel iets heel erg zeker: Jij mag er zijn op deze wereld!

Zoals ik al zei, ik ken je niet. Ben niet op de hoogte van wat er omgaat in je leven of wat er op dit moment omgaat in je gedachten. Misschien ben je wel zenuwachtig, omdat je straks een belangrijk sollicitatiegesprek hebt of een presentatie moet houden waar je erg tegen opziet. Heel veel succes in dat geval!

Misschien zit je met je gedachten bij meer persoonlijke zaken. Heb je nog niet heel lang geleden iemand verloren die je dierbaar was, is je partner vreemdgegaan, kun je de rekeningen niet meer betalen en dreig je je huis uit te worden gezet.

Maar misschien zijn er nog veel persoonlijkere zaken die je bezig houden. Voel je je waardeloos, niet gewild op deze wereld, lelijk, dik, een loser, depressief of misschien wens je wel dat je nooit was geboren. Ik weet het niet, want ik ken je niet. Maar zelfs als ik je zou kennen, zou je het me waarschijnlijk niet vertellen.

Tegen jou, de persoon die nu de Metro heeft opengeslagen en deze column leest, wil ik heel graag wat zeggen. Soms lijkt het alsof de hele wereld uit je handen glipt, alsof het leven je voorbij rent. Uitgeput probeer je het leven bij te houden, maar het lukt je niet. Het voelt alsof je gefaald hebt, keihard gefaald. Maar lief mens, je hebt niet gefaald. Je hebt gedaan wat je kon, gevecht voor wat je wilde behouden. Je bent de strijd aangegaan met misschien wel je grootste vijand. Je bent de strijd aangegaan met jezelf.

Ik weet dat je het geluk moet vinden in jezelf. Dat iemand anders nog zo veel kan zeggen, maar dat je er zélf in moet gaan geloven. Ik kan een hele lijst gaan maken en je vertellen dat je prachtig bent. Dat je ‘perfectly imperfect’ bent. Dat je een doorzetter en een vechter bent. Maar wat ik je eigenlijk wil zeggen: Jij bent gewild op deze wereld. Want jij bent jij. Jij bent uniek. Lief, mooi mens, ga er alsjeblieft zelf in geloven!