Natuurlijk

Niels van Hemert 5 dec 2016

Na vele jaren kom ik nog altijd de overtuiging tegen dat natuurlijk en goed hetzelfde zijn. Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Sterker nog, dat heb ik gedaan.
Natuurlijke crème is beter dan synthetische crème en eten is gezonder naar mate er minder in de fabriek mee gebeurd is. Computers zijn slecht want ze zijn van plastic: we moeten houten computers in de schaduw telen, dat is optimaler.
Het spreekt voor zich dat het broeikaseffect vreselijk is. Niet omdat er honderden miljoenen mensen in kustgebieden wonen die dijken moeten bouwen of vluchten. Wat er echt toe doet, is wat er met de arme planten en dieren gebeurt.

De ultieme conclusie van dit sentiment, de geëvolueerde Pokemon-versie ervan, is dat geweld onnatuurlijk is. Of dit in werkelijkheid het beginpunt of eindpunt van de redenering is durf ik niet te zeggen, dat zou je aan Rousseau moeten vragen.
Als je geen makkelijke oplossing kunt vinden voor decennialange conflicten, als je geen concrete argumenten kunt verzinnen tegen oorlog behalve dat oorlog vreselijk is, dan zeg je gewoon dat geweld onnatuurlijk is.
“Iedereen moet gewoon ophouden elkaar dood te schieten. Dan komt alles goed.”
Inderdaad zeg. Zet het snel op Facebook en Twitter, dadelijk missen je vriendinnen het. Films gaan nog een stap verder. Natuurrampen zijn slecht, want ze zijn het gevolg van vervuiling of robots. Ziet u wat daar gebeurde?

Aids en Malaria zijn natuurlijk. Tornado’s en overstromingen bestonden lang voordat er vervuiling was en voordat er mensen waren. Natuurrampen worden niet minder als we in harmonie leven met de natuur. Dat is magisch denken, praktisch religieus. Ongeacht je geloofsovertuiging, bidden tot God maakt niet dat er minder overstromingen zijn.
Tenslotte is bijna elke vorm van menselijk geweld ook terug te vinden in het dierenrijk. Verkrachting, kindermoord, kannibalisme en zelfs genocide zijn geobserveerd in dieren.

Maar stiekem is dit alles een afleiding. In werkelijkheid heeft deze discussie niks te maken met u of mij. We hebben geen tornado’s of leeuwen hier. We hebben geen olie dus de VS zullen ook nooit binnenvallen. Waarom zijn we met deze kwesties bekend? Omdat het emotionele windmolenpark van de moderne media erop draait.
Het maakt niet uit of we voor of tegen zijn, zolang we maar betrokken en bewust zijn. Vergeet niet te liken op Facebook.

Misschien is de staat een angstaanjagende biologische machine. Maar wees gerust, die machine is honderd procent natuurlijk.