Ik hoop dat je auto-selfie genoeg likes heeft

thijskroezen 5 dec 2016

Goedemorgen jongedame in de zwarte Volkswagen Golf,

Waarschijnlijk heb je het nieuws van gisteren ook wel gehoord: Verkeersminister Melanie Schutlz wil een app en sms verbod in auto’s. Toen ik het nieuws hoorde was ik in eerste instantie verbaasd. Het is toch al lang verboden om je telefoon te gebruiken als je aan het autorijden bent? Blijkt dat je hem nu alleen niet mag vasthouden. Wist jij dat?

Nu wil de minister er dus voor zorgen dat er een verbod komt op het bedienen van een mobiel. In eerste instantie vond ik het een beetje overdreven. Stel je moet even je routeplanner aanpassen. Dat moet kunnen. Hoe lang kan zoiets nu eenmaal duren?

Na vandaag moet ik mijn mening iets aanpassen en dat komt door jou en je rijgedrag in je zwarte Golf. Nog nooit zag ik van zo dichtbij wat er met het rijgedrag van iemand gebeurt als de aandacht op het mobieltje is gefocust en niet op de weg. Ondanks de bittere kou van maandagochtend zorg jij voor een paar verhitte scheldpartijen in mijn auto.

Tussen Breda en Tilburg is het druk op de weg rond een uur of 9 in de ochtend. Vlak na het nemen van de oprit staat er al 70 op de borden, met knipperende lichten. Bedoelt om op te vallen, maar jij ziet het niet. Ik kijk in mijn achteruitkijk spiegel en zie jouw auto wel heel hard op mij af komen. Op het laatste moment ga je hard op de rem.

Vanaf dat moment heb je mijn aandacht. Het verkeer gaat stapvoets vooruit en met enige regelmaat kijk ik in mijn spiegels. Waar iedereen in het midden van de rijbaan staat, is het alleen jouw auto die op de lijn in het midden staat. Om de zoveel tijd zie ik twee korte lichtflitsen in mijn ooghoek: is de selfie nog gelukt?

Jouw auto gaat van links naar rechts en je laat enorme gaten vallen als het verkeer optrekt. Auto’s toeteren, maar jij bent te druk om je laatste pareltje op Instagram te plaatsen. Prioriteiten.

Ik neem de afslag Tilburg en zie je passeren. De rosé gouden iPhone in je hand en drukker met je sociale leven dan met de weg. Vandaag is er gelukkig niks gebeurd. Mocht je er ooit voor zorgen dat een vader niet meer thuiskomt en met zijn gezin kan eten, hoop ik voor jou dat je voldoende likes hebt op je foto.