Kort lontje

nostradennis 23 dec 2016

Nu het nieuwe jaar nadert zijn er altijd weer verlichte geesten, die menen dat vuurwerk met een te kort lontje nog wel aangestoken kan worden. Check naderende nieuwsberichten en de afgeknalde, vingertjes, oogletseltjes en erger, vliegen u weer om de oren. Triest is het uiteraard wel, dat er nog steeds kinderen, maar ook (jong) volwassenen zijn, die onvoldoende ingelicht zijn over de gevaren van vuurwerk. Nog triester zijn de mensen die zich wel bewust zijn van de gevaren, maar menen in een stoer moment vol overmoed, het korte lontje toch te moeten ontsteken, om hier de rest van hun verdere leven last van hebben.

Het afgelopen jaar hebben we echter ook mogen genieten van de figuurlijke “korte lontjes” welke ons “verblijd” hebben met hun verwerpelijke boodschappen. Zo is er in mijn woonplaats, maar ook in vele andere steden, veel bombarie geweest over de komst van een AZC. Nu deze slachtoffers van oorlogsgeweld zich gevestigd hebben, blijken deze nieuwkomers vaak beschaafder dan menig autochtone inwoner.

2016 is globaal gezien een verontrustend jaar en 2017 zal vermoedelijk nog meer verdeeldheid met zich meebrengen, want de ophitsing jegens bevolkingsgroepen, zal lieden met “korte lontjes” nog meer uitnodigen om hun verwerpelijke en idiote gedachten ten uitvoer te brengen. Wat dat betreft is vuurwerk een goede (figuurlijke) graadmeter. Indien een lont namelijk lang genoeg is, om het veilig aan te steken én je neemt voldoende afstand, is de ontbranding van de componenten prachtig om te aanschouwen. Is het lontje echter te kort, dan zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Dit is wat er letterlijk gebeurt in de maatschappij, want de korte lontjes knallen direct bovenop elke situatie die hen niet zin, waarbij zij onvoldoende tijd en ruimte nemen om te genieten van hetgeen de “maatschappij in ontwikkeling” met zich mee brengt. Soms vraag ik me dan ook gekscherend af, of zij het open riool ook zouden omarmen, of dat ze het fijn zouden vinden indien het water weer uit de sloot gehaald dient te worden, opdat kraanwater afgeschaft kan worden.

De beste beslissing die ik weloverwogen (dus met een lang lont) dit jaar genomen heb, om mijn gemoedstoestand positief te beïnvloeden, is afstand nemen van haatzaaiers of mensen die een ander het licht in de ogen niet gunnen. Deze mensen heb ik verwijderd van social media en ook in “real life” heb ik enige afstand van hen genomen.
Doch, voor iedereen die dit leest: alle goeds voor 2017!

NostraDennis