De Kerstheiden

nostradennis 23 dec 2016

Als moderne Heiden is december de vrolijkste maand van het jaar, want het is kostelijk amusant om alle vreemde tradities die deze maand met zich mee brengt te aanschouwen en mee te beleven. Vanaf de komst van Sinterklaas en zijn belasting ontduikende metgezellen (of dacht u dat de term zwart een andere herkomst heeft), via de kerstboom, naar de eindknal van het jaar: ik geniet van elke feestdag.

De maand december, zoals wij deze als land invulling geven, kenmerkt namelijk een aantal historische en/of hysterische fouten.
Een van de interessantste “fouten” zijn de kerstman, zijn vliegende rendieren én natuurlijk zijn elfjes, met in hun kielzog de “traditionele” kerstboom.Zoals iedereen onderhand wel weet is de kerstboom een Heidens gebruik én heeft deze niets met enig geloof van doen, integendeel want tijdens de oud Germaanse Midwinterfeesten versierden de Heidenen hun boompjes met kaarsen en glimmertjes, om op deze wijze de langere dagen (het licht) te verwelkomen. U kent het wel: boompje, kaarsje, biertje, nootje, feestje.

Christenen vonden deze “viering” dermate gezellig, dat ze het Heidense gebruik simpelweg gejat hebben en zodoende zelf een versierde boom in huis zette, waarbij ze de redden verzonnen hebben dat ze de dood (of wedergeboorte) van Jezus willen herdenken. Niet badinerend bedoelt, maar de bijbel is nu eenmaal enkele malen herschreven, dus wie weet wat werkelijkheid is? Dat Christenen voornoemde historische aanname op de verkeerde dag vieren is slechts een mineure overkomelijkheid.

Zoals in elk stripverhaal dient ook dit folkloristisch feestje opgeleukt te worden door een held, wat rond de kerstdagen dus de Kerstman is. Deze bebaarde bierbuik overtreft alle andere striphelden met verve, want zelfs Batman en Robin kunnen niet tippen aan de vliegende rendieren, de vette slee en het leger van mini-mensjes met puntoortjes. Als een ware patser strooit de kerstman met cadeautjes. Maar hij heeft een makke, want de kerstman maakt onderscheid tussen kindertjes. Hij geeft dure cadeautjes aan rijke kindjes en slechts weinig tot niets aan arme kindertjes, terwijl hij dit beter andersom kan doen!

Overigens bouw ik met alle plezier de kerstboom op: kwestie van de genummerde takken in de juiste gaatjes prikken en de vrouw des huizes doet de rest. Wordt mij gevraagd om mijn mening inzake het uiterlijk van de kerstboom, dan zijn alle lampjes (hoe dan ook!) goed verdeeld, hangt er geen bal verkeerd en staat alles geweldig.

NostraDennis