‘Kinderen willen meer echte aandacht’

Niels Lunsing 14 dec 2016

Het ANP komt met een nieuwsbericht dat mij niet verwonderd. De tijd dat je als kind van school kwam en bij moeders koffie en thee ging drinken is allang voorbij. Ouders moeten tegenwoordig allebei werken om niet te verzuipen in de soms onbetaalbare malaise waar je als gezin in terechtkomt. In 2017 gaat de zorgpremie omhoog! Het kan er allemaal nog wel even bij. Als ouders meer moeten werken betekent dat niet alleen meer inkomsten die nodig zijn, maar ook nodige aandacht die gemist wordt bij het opgroeiende kind.
Een serieuze aderlating voor veel gezinnen. Gedragsproblemen staan vaak in verband met een instabiele gezinssituatie. Hierbij doel ik niet alleen op armoede, drugsgebruik, alcoholgebruik en echtscheidingen. De economie zorgt voor een andere factor: Tijd. Qualitytime zoals men zegt. Er zijn ook mensen die op een creatieve manier kunnen spreken van een papadag, maar dat klinkt in mijn oren meer als een hobby. En ja, hobby’s doen wij er altijd even bij en kosten bijna altijd geld. Maar, dat mag ook bij een hobby!
Dan maar naar een kinderdagopvang om de hoek. Professionele opvoeders die gezelschap houden en de opvoedtaak uiterst serieus nemen. Perfecte oplossing! Maar een vader of moederschap haal je er nooit uit. Als het Nederlandse gezin de hoeksteen van de samenleving moet zijn, hoe verkoop je die paar uur per dag dan als hoeksteen? In de vroege ochtend breng je ze naar school en vlak voor het eten, wanneer ze ook alweer bijna naar bed gaan, worden ze opgehaald. Een goedkope hoeksteen is het ook niet, want de kinderdagopvang heeft ook zijn prijskaartje. Eigenlijk is het dus maar een heel vervelende hoeksteen. Natuurlijk willen kinderen meer echte aandacht, het liefst van hun eigen biologische ouders. Als vader en/of moeder minder zouden kunnen werken in de toekomst,met als aanvulling een basisinkomen, zou dat veel stress en ontwikkelingsproblemen oplossen voor de ouders en het kind.De financiële situatie van gezinnen wordt gecompenseerd door de overheid, kinderen krijgen de aandacht die ze nodig hebben en ouders hoeven niet harder te werken. Daarnaast zal de kinderdagopvang minder nodig zijn evenals jeugdzorg. Dit zal eerder geld opleveren dan kosten. Als we het basisinkomen niet invoeren, zullen er meer kinderen aan hun lot worden overgelaten. Meer kinderen ontheemd zijn vanaf vroege leeftijd. De kans dat zij in dezelfde val trappen als hun ouders,is erg groot waardoor in de toekomst instabiliteit van gezinnen meer regel wordt dan uitzondering.