Iets om over na te denken

ilsekolksari2 5 dec 2016

De samenleving in onze huidige maatschappij wordt uit elkaar gedreven door verschillende factoren. Politiek en media geven veel onrust en dit ligt gevoelig in de bevolking. Hierdoor kunnen er onvrede en irritaties onderling ontstaan. Gevolg hiervan is dan dat er haat en ruzies worden gecreëerd, terwijl er helemaal geen directe aanleiding daarvoor is in mijn ogen. Bijvoorbeeld het onderwerp sinterklaas. Dat ging jaren goed, ook mensen van andere culturen en religies deden hieraan mee, zonder te oordelen of racistische gedachten te hebben. Ik denk dat de oude generatie de slavernij en zwarte piet niet met elkaar moeten gaan vergelijken. Het verhaal over zwarte piet, wat iedereen kent, is dat piet door een schoorsteen zo donker is geworden. Zo is het sprookje altijd verteld. Wat voor negatieve connotaties zou men hier dan nog aan kunnen verbinden? Kinderen hebben hier geen schuld aan. Laat de generatie van nu het feest Sinterklaas vieren zoals het was, is mijn mening. Mensen zijn met het oprakelen van oude situaties onrust aan het veroorzaken. Dat kan leiden tot haatzaaierij.

En zo zijn er veel onderwerpen die gevoelig liggen in deze maatschappij. Zoals het vluchtelingenprobleem, het proces dhr. Wilders en politieke bemoeienis in het buitenland.
Het is goed om mee te denken, maar laat ons niet te veel leiden door de onrust in de politiek. We verliezen onszelf hierin. In deze maatschappij moet je juist de mensen naar elkaar toe trekken in plaats van proberen het uit elkaar te jagen.
Als medelander (allochtoon) vind ik dat wij wel een mening mogen hebben, maar we weten dat wij hier met elkaar in de samenleving in Nederland moeten inburgeren en als eigen land moeten gaan beschouwen. Dit zonder te oordelen of mensen iets op te leggen.
Daarnaast mag je als medelander je eigen religie en rituelen behouden en vieren, zonder je persoonlijkheid te verliezen. Dat is het mooie aan een multiculturele samenleving.

De kunst is dan de manier waarop je in deze maatschappij leeft, het doet zonder een andere in deze samenleving in Nederland te kwetsen of te schaden.
Praat met elkaar, oordeel niet, toon begrip en heb respect voor elkaar en laat elkaar in zijn waarde. Daar bereiken wij als mensen in deze multiculturele samenleving veel meer mee.

Als medelander moeten wij samen positief en opbouwend werken aan Nederland. Op deze manier kunnen wij, denk ik, de samenleving in deze maatschappij opbeuren. Want dat is hoog nodig.