De onbeweegbare Amsterdammer

Mike Willeijns 20 dec 2016

Amsterdam is overvol, miljoenen toeristen nemen per jaar triljoenen foto’s met levende standbeelden op de Dam en de “echte” Amsterdammer kan zijn kont niet meer keren. De gemeente van de hoofdstad van Nederland vond dit onacceptabel en gaf Airbnb de schuld. Natuurlijk, een onafhankelijke organisatie is de wortel van deze boom die het probleem vormt. Airbnb is de oorzaak en moet stoppen, maar dat kan niet zomaar.

De grootste en bizarste maatregel is dat een huis maar 60 dagen per jaar mag worden verhuurd, omdat het anders als illegale hotelvesting wordt gezien. Als er overlast is, gaat er per direct een team op pad om maar te kijken waar dit vandaan komt. Airbnb heeft een teller op hun website waar de verhuurder precies kan zien hoeveel dagen het huis nog verhuurd kan worden. Waarom is jouw huis ineens niet meer jouw huis, omdat de gemeente én Airbnb even bepalen wie er wanneer in jouw huis mogen wonen. Een toerist laat het bezoek aan de stad écht niet afhangen aan een beschikbare huisvesting, of toch wel?

De bestaande hotelketens hebben hier blijkbaar last van. Hotels sluiten de deuren en er gaan banen verloren. Maar waar het de ene deur sluit, opent er een andere. Nu heb ik het niet over hotels, maar over kansen om dingen te gaan doen om geld te verdienen. Tegenwoordig heb je zoveel kansen om je eigen bedrijf op te zetten in wat je ook maar wilt. Waarom investeert de gemeente Amsterdam niet in beginnende bedrijfjes die op hun manier in kunnen spelen op de drukte in de stad? Ik weet zeker dat er creative minds in zo’n grote stad rondlopen, die ieder hun oplossing hebben om de toerist op een speciale manier bezig te houden en op een unieke manier een beleving te bieden. Dat is het waar deze tijd juist zo om draait.

Ik vind niks van Airbnb, maar ik denk wel dat de gemeente het “probleem” op de verkeerde manier aanpakt. Natuurlijk is de stad overvol, natuurlijk wil de “echte” Amsterdammer ook leuk door haar stad kunnen lopen, maar waarom worden er dan geen nieuwe ideeën gesteund die het voor de toerist nóg leuker kunnen maken? Kijk naar wat een stad te bieden heeft, en vooral wat een inwoner te bieden heeft. Een enkel individu kan meer dan je denkt.